fbpx

Агенцията по заетостта пита бизнеса какви кадри му трябват

Агенцията по заетостта пусна анкета за потребностите от кадри за бизнеса. Работодателите могат да се включат в проучването.

В рубриката „Проучване за потребностите от работна сила” на официалния сайт на Агенцията е публикуван отделен онлайн анкетен формуляр, който ще бъде достъпен до 16 октомври 2020 г.

В анкетата всеки работодател ще може да посочи от каква работна сила ще има нужда през следващите 12 месеца, както и в рамките на 3 до 5 години.

Също така ще може да заяви кои от предложените 21 умения и 8 ключови компетентности трябва да притежава търсеният от него персонал.

Тази година в проучването ще бъде отчетено и влиянието на епидемичната ситуация в настоящите социално-икономически условия.

Шестото проучване стартира на 1 септември т. г., първоначално сред поканени от бюрата по труда в страната работодатели от формирана по данни на НСИ национално представителна извадка. До този момент над 1300 фирми и организации са взели участие в анкетата.

Агенцията по заетостта приканва работодателите от статистическата извадка, които все още не са попълнили своя формуляр, да направят това в оставащия до 16 октомври период. За целта могат да ползват предоставената им от бюрата по труда връзка  към електронната анкета.

Проучването на потребностите на работодателите в България от работна сила стартира за първи път през 2018 г. и се провежда два пъти в годината.

Получените резултати се използват при подготовката на краткосрочните мерки и програми за организиране и провеждане на обучения за професионални и ключови умения, както и при определяне на приоритетите на областната и националната политика в сферата на образованието, обучението и насърчаване на заетостта.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"