fbpx

Без билети в музея „Васил Левски“ и Къкринското ханче в Ловеч

Музеят „Васил Левски“ и Къкринското ханче в Ловеч ще посрещат туристи без билети утре. На 19 февруари отбелязваме 147 години от гибелта на Апостола.

В музея „Васил Левски“ може да се види най-богатата колекция от лични вещи на Апостола, която включва оръжия, снимки и печатница за фалшиви документи.

Един от интригуващите експонати е фигура в естествен размер на Левски. Музеят e включен в 100-те национални туристически обекта и днес съхранява близо 6000 културни ценности и вещи.

Къкринското ханче представя революционера по свидетелски разкази от времето, в което е заловен Апостола. В двора на ханчето може да се види единственият „свидетел” на историческите събития – вековният бряст. Обектът е обявен за паметник на културата с категория „Национално значение” през 1978 г. и е включен в 100-те национални туристически забележителности.

Свободният вход за посетители е част от инициативата „Денят за вас“ на Министерството на туризма.

На 19 февруари в 8.00 ч. ще тръгне туристически поход „По стъпките на Апостола” от Ловеч до Къкринското ханче през местността Пази мост.

Под патронажа на президента на България Румен Радев в София ще се проведе голямо гражданско шествие „Не сме забравили защо загива Апостола“. Организатор е Общобългарският комитет „Васил Левски. Сборният пункт е в 16,30 ч. пред Фонтана на президенството.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"