fbpx

Бившата съпруга на Джеф Безос е най-богатата жена в света

Състоянието на Макензи Скот – бивша съпруга на шефа на американската корпорация Amazon Джеф Безос, достигна 68 милиарда долара, което я прави най-богатата жена в света.

Това става ясно от рейтинга на най-богатите хора в света, публикуван от агенция Bloomberg.

Скот изпреварва в списъка Франсоаз Бетенкурт-Майерс, която е собственик на козметичната компания L’Oreal, чието състояние се оценява на 66,8 млрд. долара.

През юли Скот е призната за най-богатата жена в САЩ, изпреварвайки дъщерята на основателя на голямата търговска верига Walmart Алис Уолтън, която има 63,6 долара. млрд. В общото класиране на най-богатите хора в света бившата съпруга на Безос заема 12-то място.

Скот получи дял от 4% в Amazon, най-големия онлайн търговец на дребно в света, при развода през юли миналата година. Тогава акциите струваха около 38,3 млрд. долара, но поскъпнаха рязко по време на пандемията.

Amazon е американска компания, най-голямата в света по оборот сред продаващите стоки и услуги чрез Интернет. Централата на компанията е в Сиатъл, щат Вашингтон.

Тя е е създадена през 1994 г. от американския предприемач Джеф Безос, а през 1995 г. стартира сайтът. Компанията е наречена на река Амазонка, която е най-пълноводната в света.

Състоянието на самият Безос в момента е оценено на 207 млрд. долара. Той стана първият човек, чието богатство надхвърли 200 млрд. долара за цялото време на обобщаване на такава статистика.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"