fbpx

Борисов е в Словения за среща с лидери от Югоизточна Европа, обсъждат Covid-19

Премиерът Бойко Борисов пристигна в Словения, където ще участва в 15-ото издание на Стратегическия форум в гр. Блед.

Всяка година държавни и правителствени ръководители, външни министри и представители на международни организации по време на събитието обсъждат актуалните проблеми в региона на Югоизточна Европа и търсят решения за преодоляването им.

Тази година темата е „Предизвикателства и възможности пред света след COVID-19; Съседи-региони-глобален свят – партньори или съперници?“.

За събитието пристигнаха и премиерите на Словения Янез Янша, на Хърватия Андрей Пленкович, на Чехия Андрей Бабиш, на Унгария Виктор Орбан, на Полша Матеуш Моравецки, президентите на Сърбия Александър Вучич и на Словения Борут Пахор.

Заедно с премиерите и президентите на държавите от Югоизточна Европа Борисов ще обсъди начините за бързото справяне със социалните и икономическите последици от пандемията.

В рамките на форума премиерът Бойко Борисов ще проведе и двустранни срещи със свои колеги от региона.

Да бъде създаден спешно медицински щит за действие срещу COVID-19 в Европа, предложи министър-председателят Бойко Борисов в изказването си пред лидерите на Стратегическия форум в Блед. Борисов добави, че единният медицински протокол трябва да посочи как да функционират училищата и детските градини, дали се разрешават, или се забраняват спортните прояви в ЕС и по какъв начин.

Всяка държава членка е длъжна да осигури зелен коридор и трафик за тировете, за транспорта, каза избори още Борисов. Той добави, че е необходимо да се подходи глобално и по отношение на защитните облекла, ваксините и медикаментите за справяне с новото заболяване. 




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"