fbpx

Вдигат винено градче пред НДК, събират се изби от Балканите

За девети път в София от 17 и 19 септември винопроизводители, енолози, сомелиери и любители на дионисиевата напитка ще се срещнат на Балканския международен винен фестивал.

В откритото пространство пред НДК ще се издигне виненото градче, където софиянци и гости на столицата ще могат да опитат вина от най-добрите балкански винени сортове.

За първи път на фестивалната площадка ще има и Златна шатра, където посетителите ще открият наградените вина от конкурсната част, предвидена за 9 – 11 септември в Белград.

Председателят на журито – световноизвестният Master of Wine Константинос Лазаракис – ще поздрави гостите на събитието с предварително записано видео.

На 17 септември от 20:00 часа организаторите на The Balkans International Wine Competition and Festival (BIWCF) ще обявят трофеите по категории и гранд трофея за най-добро вино на Балканите и най-добра изба в региона в клуб “Перото” в София. То ще бъде предшествано от арт събитие – рисуване на бъчви от ученици от Националното училище за изящни изкуства “Илия Петров” и именити български художници под мотото “Вяра, надежда, любов за Балканите”, което ще е в унисон с празника на София.

Акцент тази година са националните павилиони във виненото градче. Техните шатри ще помещават винопроизводители от различни балкански държави, които ще представят селекция от своите най-екзотични и качествени вина.

Разбира се, виното не се препоръчва на гладен стомах, ето защо посетителите на фестивала ще могат да опитат и деликатесна храна, подчертавайки аромата на дегустираното вино.

„Не се отказахме в най-трудната част на годината, сега сме още по-амбицирани да дадем всичко от себе си в името на това да предложим дълго жадувано събитие на софиянци и гости на града от висок ранг. Фестивалът и конкурсът оказват безценна подкрепа на винения бранш, който претърпя сериозни загуби в настоящата трудна година, но все още има с какво да ни изненадва и радва!”, споделя Галина Нифору, директор на BIWCF.

Конкурсната част на BIWCF ще се проведе на 9 – 11 септември в Белград. Градът ще бъде домакин и на мастастър класовете, водени от доказани професионалисти в бранша, както и на обявяването на наградите Best of Show, раздавани на отличилите се изби от всяка държава.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"