fbpx

Великобритания с мащабен план срещу безработицата

Британският финансов министър Риши Сунак обяви в сряда план за 30 милиарда британски лири (37,7 милиарда долара) за справяне с безработицата. Средствата ще са насочени към работодатели за връщане на служители в неплатен отпуск и намаляване на данъци за туристическия сектор, съобщи Ройтерс.

Съгласно плана, който е част от по-широка програма от мерки, работодателите ще получат 1000 паунда (1,256 долара) за всеки служител, който се върне на работа след изтичането на правителствената програма за задържане на работа в края на октомври, каза Сунак пред парламента.

„Искам всички в тази камара и в страната да знаят, че никога няма да приема безработицата като неизбежен резултат“, каза Сунак.

Икономиката на Великобритания се сви с 25% през март и април, а най-засегнатите сектори далеч не се възстановяват.

Планът на Сунак също включва фонд от 2 милиарда паунда (2,5 милиарда долара) за създаване на шестмесечни работни места за безработни хора на възраст от 16 до 24 години и най-голямото в историята разраства на финансираното от държавата професионално обучение.

Според Сунак правителството ще харчи още 3 милиарда паунда за подобряване на енергийната ефективност на домовете и обществените сгради, които ще поддържат над 100 000 работни места.

Министърът каза още, че Великобритания ще намали ДДС за секторите на хотелиерството и туризма и ще субсидира временните отстъпки за храна в ресторантите, за да увеличи търсенето на услуги, които са най-засегнати от карантината.

Стандартната 20% ставка на ДДС ставка за сектора ще бъде намалена до 5% от следващата сряда до 12 януари 2021 г.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"