fbpx

Възстановяването на САЩ ще е бавно и несигурно, твърдят от Фед

Бизнес активността и заетостта в САЩ нарастват в края на август, съобщи Федералният резерв. Икономическият растеж като цяло обаче е бавен, тъй като огнищата на Covid-19 възпрепятстват усилията за възстановяване.

Фед подчертава неравномерното възстановяване на американската икономика в някои сектори. Например, при жилищните имоти има раздвижване, подкрепено от ниските лихвени проценти, докато други сектора като търговското строителство, едва сега започват борбата за възвръщане на позиции.

Икономическата активност се увеличава в повечето региони, но растежът като цяло е скромен и остава доста под нивата преди коронавирусната пандемия, е отбелязано в Бежовата книга на Фед.

В доклада, базиран на интервюта с представители на индустрията и бизнеса в страната, е отразен широк кръг икономически данни, вариращи от безработица до производствена активност. Проучаването на Фед е проведено в 12 окръга зо 24 август, съобщи Ройтерс.

Индустриалните резултати се подобряват в повечето щати, а потребителските раазходи продължиха да нарастват, стимулирани от силни продажби на автомобили и известен успех в търговията на дребно и туризма.

Ню Йорк отчита стагнация на икономическата активност, Чикаго – солиден растея, а Атланта дава смесени сигнали.

В края на лятото компаниите се стремят да намерят нови работници и да върнат тези, които бяха принудени да останат вкъщи с децата си поради несигурността за отварянето на училищата.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"