fbpx

Вълната от заразени в САЩ разтревожи служителите на Фед

Рязкото увеличаване на броя на случаите на коронавирус в Съединените щати, което може да засегне потребителските разходи и заетостта на фона на изтичането на редица стимулиращи програми, разтревожи служителите на Федераалния резерв.

„Можем да направим повече и ще направим повече ”, заяви заместник-председателят на Фед Ричард Кларида пред CNN International във вторник.

Според него обемът на покупките на облигации „няма ограничение.“ Кларида добави, че регулаторът може допълнително да смекчи политиката и да поддържа кредитни програми толкова дълго, колкото е необходимо.

Собствениците на компании „отново се изнервят“, заяви Рафаел Бостик, ръководител на банката на Федералния резерв в Атланта, по време на онлайн реч пред бизнеса в Тенеси.

„Има истинско чувство, че това може да продължи по-дълго, отколкото планирахме“, каза той, цитиран от Ройтерс.

Следващите три до шест седмици може да са решаващи за динамиката на икономическото възстановяване, което, както прогнозира Бостик, може да спре по-рано и да бъде по-бавно от очакваното.

Проучване на Фед във вторник сутринта показа, че американците може да се подготвят за по-дълга от очакваната битка срещу вируса и неговите икономически последици.

Коронавирусна епидемия в САЩ във вторник преодоля мрачната стъпка от 3 милиона потвърдени случая. Все повече щати съобщават за рекорден брой заразени хора, а Флорида може да изпадне в недостиг на болнични легла в интензивните отделения.

Около 24 щата отчитат тревожно високите проценти на инфекция спрямо броя на диагностичните тестове, извършени през изминалата седмица.

В Тексас броят на хоспитализираните пациенти се е увеличил над два пъти за две седмици.

Във Флорида близо 50 болници в 25 от 67 окръга съобщиха, че техните интензивни отделения са изпълнили капацитета си.

Нарастващият брой приети болници може да доведе до претоварване на здравните системи в много области, което ще предизвика увеличаване на броя на смъртните случаи от коронавирус в Съединените щати, които в момента надхвърля 131 000.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"