fbpx

Глобалните анти-ковид мерки достигнаха 11 трилиона долара

Извънредните фискални мерки, които предприеха държавите, за да облекчат щетите от новия коронавирус, достигнаха общо 11 трилиона долара.

Това съобщи управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева по време на Австрийски икономически форум, към който тя се присъедини онлайн, предаде БНР.

Тази колосална сума ще е основа за глобално икономическо възстановяване през 2021 година.

Георгиева обаче е притеснена как евентуална втора вълна на коронавирусната пандемия ще повлияе на световната икономика.

През юни МВФ прогнозира, че глобалният БВП през 2020 г. ще се свие с 4,9%, последван от икономически растеж с 5,4% през следващата година.

Управляващият директор на МВФ също така изрази надежда за подновяване на прозрачността сред правителствата в Централна и Източна Европа вследствие на коронавирусната криза.

„Надявам се да видя в Централна и Източна Европа обновен стремеж към силни политики и прозрачност на правителствата за в бъдеще“, посочи Георгиева.

Според нея, правителствата ще трябва да пренасочват финансовата подкрепа по-внимателно, отколкото при първия кръг на спешна помощ и да не я спират, тъй като внезапен край на помощта може да доведе до утрояване на фалитите сред малките и средните предприятия.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"