fbpx

КЕВР с типов договор за продажба на еленергия след 1 октомври на свободния пазар

Комисията за енергийно и водно регулиране на свое заседание  утвърди образец на типов договор за продажба на еленергия на небитови потребители.

Според измененията на Закона за енергетиката, от 1 октомври 2020 г.  всички небитови потребители, които в момента се снабдяват с електроенергия от регулирания пазар, трябва да излязат на свободния пазар, като изберат доставчик на електрическа енергия.

В случай, че до 30 септември т.г. небитов клиент не е сключил договор с търговец на електрическа енергия, след тази дата той ще може да си доставя електрическа енергия от досегашния доставчик, по свободно договорени цени, като за целта двете страни трябва да сключат типов договор със срок от 1.10.2020 г. до 30.06.2021 г.  

С утвърдения образец се уреждат правата и задълженията на страните, условията за доставка на електрическа енергия и за прекратяване на договора.

Доставчикът трябва да обяви на своята интернет страница цените за отделните тарифни планове най-късно месец и три дни преди тяхната промяна и влизането им в сила.

При изготвянето на договора Комисията изиска примерни варианти на образец на договор от „ЧЕЗ Електро България“ АД, „ЕВН България Електроснабдяване“ ЕАД, „Енерго-Про Продажби“ АД и „ЕСП Златни пясъци“ ООД.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"