fbpx

Минималната заплата ще е 650 лв. от догодина, настоява Сачева

Управляващите ще предложат минималната работна заплата да бъде увеличена на 650 лв. от началото на следващата година. Това съобщи социалният министър Деница Сачева пред БНТ.

Тя допълни, че в България минималното възнаграждение е най-ниско в целия ЕС, наппример в съседна Румъния е по-високо с 33%.

Да припомним, че вчера от работодателските организации  заявиха, че искат минималната заплата да бъде забранена, защото бизнесът се затруднява в условията на пандемия.

Според Сачева обаче трябва да се върви към увеличение на доходите и дори ще се предложи преизчисляване на някои пенсии вместо добавката от 50 лева, която кабинетът обеща да даде в продължение на три месеца на всички пенсионери.

Около 30% от безработните са от сектор туризъм и хотелиерство. Според данните от около 70-80 000 сезонни работници само 20% само намерили работа, пресметна още Деница Сачева.

Според нея ще има ръст на безработните и затова правителството се е съгласило да има увеличение на обезщетението за безработица. Мярката обаче е временна.

В момента се обсъжда как ще продължи от октомври схемата 60/40, допълни министърът. По втория дизайн са изплатени над 60 млн. лв.

Без това подпомагане, безработицата в момента щеше да е 14%. Ако се задържи около 8%, ще е добре, смята още Сачева. Според нея ще е истински успех, ако безработните не надминат 300 000.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"