fbpx

Президентът настоява да се свика комисията, която да реши за охраната на Доган и Пеевски

Началникът на НСО ген. Красимир Станчев още утре да свика комисията, която определя кои лица да бъдат охранявани от НСО. Това заяви в специално изявление президентът Румен Радев.

По закон в комисията влизат председателят на ДАНС, главният секретар на МВР и шефът на НСО.

Радев настоява отново да се разгледа необходимостта службата да осигурява охрана на Ахмед Доган и Делян Пеевски.

Изявлението на държавния глава е по повод скандала от вчера с бившия правосъден министър и лидер на „Да, България“ Христо Иванов. Той заедно с други активисти на партията акостираха с лодка на плаж „Росенец“ край базата, за която се твърди, че е на ДПС.

Охраната на обекта изтласка Христо Иванов и не го пусна да слезе на брега. Според Иванов мъжете отказали да се легитимират и да му отговорят защо не го пускат на крайбрежието, което е публична държавна собственост. Един от тях дори изхвърлил българското знаме. По-късно политикът е подал сигнал в полицията в Бургас.

Участвалите във вчерашното събитие охранители са служители на НСО, уточни държавният глава. Започнала е проверка на правомерността на техните действия.

„Отдавна заявих, че г-н Пеевски и г-н Доган не трябва да се охраняват от НСО, това обаче зависи от изпълнителната власт в лицето на г-н Борисов“, каза президентът. Той обясни, че това кого допълнително ще охранява НСО зависи не от президента. „Именно подопечните на премиера ДАНС и МВР определят дали към някое лице има заплаха, а НСО осъществява охраната“, посочи Радев.

Той отбеляза още, че миналия декември началникът на НСО е събрал отново тази комисия и отново е била разгледана необходимостта от охрана на Делян Пеевски и Ахмед Доган. Тогава представителите на изпълнителната власт са потвърдили необходимостта от такава охрана.

Радев заяви, че приетият през 2015 г. закон за НСО на практика е отнел правомощията на президента по реално ръководство и контрол върху службата.

„Неведнъж съм заявявал, че България ще се превърне в просперираща държава, когато се преборим с беззаконието и укрепим върховенството на правото. За съжаление те се погазват“, каза още президентът Радев.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"