fbpx

Става страшно, масови фалити в туризма, прогнозира туроператор

Много е тежка ситуацията в туризма, догодина ще настанат  масови фалити. Това прогнозира Димитър Попов, собственик на туроператора „Пенгуин травъл“ и член на УС на Българската асоциация на туроператорите и туристическите агенти (АБТТА) пред TravelNews.

„Ако закърпим септември и октомври с туристи и да капе по-малко, ще е по-добре. Поне да можем да си оправим разходи по наеми, лизинги, заплати. Имаме много издадени ваучери на чужденци за България. Ако не тръгнат нещата през 2021 г., тогава става страшно. Тогава ще има масови фалити. То и сега ще има масови фалити, защото големите туроператори от входящия туризъм в България ще трябва да започнат да връщат пари“, обясни ситуацията Попов.

Според него ще има сливания, придобивания, окрупняване в бранша. В Дания, например при 5 млн. население има 650 регистрирани туроператора, а в България при 7 млн. население – 3000 туроператора и агенти.

И без COVID, в България се очакваше да се върви към силно намаляване на агентите и след това на туроператорите, смята Димитър Попов.

Той твърди, че на пазара ще останат фирмите, които имат по-добра ликвидност. Това ще бъдат компании, които имат активи и могат да ги осребрят, за поддържат персонала.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"