fbpx

Съветът на ЕС одобри 87,4 млрд. евро за подкрепа на заетостта

87,4 млрд. евро за 16 страни членки одобри Съветът на ЕС по временния инструмент за краткосрочна заетост SURE. България ще получава 511 млн. евро, съобщи БНР.

Българското правителство ще може да ги използва, за да субсидира работни заплати. Средствата ще са достъпни през следващите 18 месеца. Заемът ще се връща до 15 години.

Предстои Комисията да набере средствата на международните капиталови пазари и да ги предостави като заеми.

Средствата ще помогнат да се финансира сериозното увеличение на публичните разходи, направено след 1-ви февруари в резултат на  национални схеми за запазване на заетостта.

Инструментът SURE беше създаден за осигуряване на временна подкрепа с цел смекчаване на рисковете от безработица при извънредни обстоятелства вследствие на епидемията от COVID-19.

С инструмента се дава възможност Съюзът да предоставя финансова помощ на държава-членка за финансирането на мерки, предназначени за защита на служителите и самостоятелно заетите лица и за намаляване на безработицата и загубата на доходи.

България поиска финансова подкрепа за две от мерките срещу кризата. Това е схемата 60:40 и допълващата мярка, приета на 3 юли 2020 година.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"