fbpx

Съкращават срокове за оценка на проекти на средни предприятия

Управляващият орган на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК) ще съкрати наполовина срока за оценка на проектните предложения по процедурата „Подкрепа за средни предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“, съобщи Министерство на икономиката.

Вече е сформирана комисия, която стартира процеса по оценка на подадените общо 1932 проектни предложения за общо 263 688 340.21 лв.

По служебен път е изискана информация от НАП и от НСИ чрез Информационната система Мониторстат.

След тези проверки ще започне същинската оценка, която е на два етапа – административно съответствие и допустимост и техническа и финансова оценка. Регламентираният срок за приключване на оценката е 3 месеца.

Управляващият орган на ОПИК обещава този срок да бъде съкратен наполовина и в средата на ноември да бъдат обявени резултатите.

Ето и останалите срокове:

–     За отстраняване на нередности от кандидатите – минимум една седмица;

–     За възражения на етап за административно съответствие и допустимост – минимум една седмица, след което е необходимо и технологично време за разглеждане на постъпилите възражения.

За по-бързото приключване на оценката се предвижда тя да се извърши на базата на опростени вътрешни правила, което предполага максимално съкращаване на сроковете и публикуване на окончателните резултати.

Въз основа на приетото от Министерски съвет изменение на Националната стратегия за насърчаване на МСП 2014 – 2020 е подготвена заповед за изменение на Условията за кандидатстване по процедурата, което ще позволи изплащане на цялата или част от субсидията веднага след сключване на договорите с одобрените кандидати, съобщиха от икономическото ведомство.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"