fbpx

Тръмп отложи срещата на Г-7 за септември, разширява формата, но без Китай

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отложи срещата на върха на групата на седемте (Г-7) от края на юни до септември и планира да покани на нея Русия, Южна Корея, Австралия и Индия.

Това съобщи в събота пресцентърът на Белия дом, цитиран от ТАСС.

Според Алиса Фарах, директор на стратегическите комуникации в Белия дом, цитирана от медиите, срещата на Г-7 е възможност да се съберат „традиционни съюзници, които да обсъдят какво да правят за бъдещето на Китай“.

Говорителят на Белия дом Кейли Макенани заяви във вторник, че САЩ очакват да проведат срещата на Г-7 по-близо до края на юни в пълен работен формат.

Миналата седмица Тръмп обяви, че срещата вероятно ще се проведе в Белия дом. Преди това той каза, че обмисля възможността да проведе среща в крайградската си резиденция в Кемп Дейвид.

На 20 март бе съобщено, че Тръмп поради пандемията реши да отмени срещата на лидерите на Г-7 в Кемп Дейвид през юни, вместо това срещата на върха се планира да се проведе чрез видеоконференция.

Тръмп каза пред репортери в Белия дом през август 2019 г., че счита за целесъобразно да се върне към формата Г-8 с руско участие.

Тогава Кремъл подчерта, че разчитат на здравината на всички страни членки на Г-7 за възстановяването на отношенията с Русия. Както заяви през януари руският външен министър Сергей Лавров, развитието на Г-20 показа, че Г-7 вече не играе същата роля като преди




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"