fbpx

Франция ще стимулира икономиката си с още 100 млрд. евро

Френското правителството предлага нов пакет от мерки, които ще стимулират икономиката на обща стойност 100 млрд. евро.

Според френския премиер Жан Кастекс планът е насочен към създаване на 160 хиляди работни места до следващата година и за избягване на допълнителни съкращения, съобщи БНР.

В интервю за RTL Кастекс отбеляза, че правителството има за цел да подкрепя бизнеса в „голям мащаб“ чрез с пакета от стимули, предназначен както за малки, така и за големи компании.

Планът ще осигури над 200 000 курса за обучение на френски работници от най-тежко засегнатите сектори, което ще им позволи да търсят друга работа.

Пред вестник „Фигаро“ Жак Кастекс обясни, че 30 милиарда евро ще бъдат изразходвани за „ускоряване на процеса за по-зелена икономика“, 35 милиарда евро за конкурентоспособността на компаниите и 35 милиарда евро за „социална и териториална кохезия (сближаване)“.

С този план, равняващ се на 4% от брутния вътрешен продукт, Франция влага повече публични пари в икономиката си, отколкото която и да е друга голяма европейска държава като процент от БВП, посочва Ройтерс.

Правителството на президента Еманюел Макрон разчита на плана за връщане на икономиката до нивата си активност отпреди коронавирусната криза до 2022 г., след като през тази година се очаква най-лошата следвоенна рецесия със спад на БВП от 11 на сто.

Планът също така има за цел да върне прокламираната от Макрон ориентирана към бизнеса политика с вече въведените намаления на бизнес данъците на стойност 10 милиарда евро годишно и нови публични средства, за да се даде тласък на индустриалния, строителния и транспортния сектор на Франция.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"