fbpx

Япония облекчава бизнеса, за да привлича компании, напускащи Хонконг

Японското правителство обмисля възможността за въвеждане на нови законодателни мерки за улесняване на бизнеса на чуждестранни компании на фона на евентуалното им оттегляне от Хонконг след приемането на закона за държавната сигурност в този специален административен район на КНР.

Това съобщи в четвъртък телевизионният канал NHK.

Преди всичко става дума в началото за управлението на документи на английски език при изпълнението на административни процедури.

Досега всички тези операции, включително регистрацията на бизнеса, трябваше да се извършват само на японски, което отблъсна много компании.

Успоредно с това японските власти искат да разширят възможността да предоставят на чуждестранните бизнесмени информация за образованието и медицинските услуги на английски език за по-комфортен престой.

Япония смята да се конкурира със Сингапур, който има амбициите да се превърне в основен финансов център на Азия в случай на отлив на компании от Хонконг.

Сингапур има англоговоряща среда и по-ниски данъчни ставки, което го прави по-привлекателен от Япония.

Националният народен конгрес на Китай прие Закона за националната сигурност на Хонконг. Целта му е да предотврати престъпления като сепаратизъм, тероризъм, подкопаване на държавната власт, тайно споразумение с чужди сили и предвижда доживотен затвор. Законът сериозно увеличава властта на азиатската държава над полуавтономния град.

Централното правителство на Китай е създало специални органи за държавна сигурност в този специален административен район, които няма да бъдат подчинени на администрацията на Хонконг.

Това нововъведение предизвика критики от някои западни страни, които смятат, че се нарушава автономията на Хонконг, припомня ТАСС.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"