fbpx

Докладът е добър, но не сме идеални, смята Борисов

Докладът на ЕК за България е добра новина, но „ние си знаем, че не сме идеални и трябва да положим още допълнителни усилия“, каза премиерът Бойко Борисов преди правителственото заседение, цитиран от Агенция „Фокус“.

Той специално благодари на Станишев, Тимерманс, Жан-Клод Юнкер, които са помогнали да бъде добра оценката за страната ни.

Европейската комисия оповести вчера 18-ия си доклад за България. Там е отбелязано, че страната ни е изпълнила всички забележки по механизма за сътрудничество и се препоръчва да отпаднат следващите проверки.

Според премиера някои политически опоненти на ГЕРБ определили решението за отпадане на мониторинга като подарък за правителството. „Утре ще дойдат да управляват и ще имат държава, която не е под ударите на механизма“, допълни Борисов.

По процедура Еврокомисията излиза с доклад и прави препоръка, но решението ще се вземе, след като се чуе позицията на Съвета и на Европейския парламент. Краят на докладите не означава, че сме имунизирани от нови проверки. В ЕС съществуват много и различни процедури за контрол.

Бъдещият председател на ЕК Урсула фон дер Лайен настоява за общо наблюдение във всички държави членки на върховенството на закона и свободата на медиите. Това все още са чувствителни области за България. Този контрол дори може да се окаже по-тежък за София, защото критериите ще са общи за всички страни и по-трудно ще може да влияе субективният фактор върху проверките и заключенията.

Това, което държавата може да направи за свободата на словото, е разпространението да не оставя на частници, а „Български пощи“ да отговарят за него, отговори премиерът.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"