fbpx

Евросъюзът е удвоил дела на енергията от ВЕИ

През последните пет години ЕС е постигнал значителен напредък по отношение на пет от целите за устойчиво развитие (ЦУР) и умерен напредък по отношение на повечето други цели. Това сочат данните от доклада на Евростат „Устойчиво развитие в Европейския съюз — мониторингов доклад за 2022 г. относно напредъка към постигането на ЦУР в контекста на ЕС“.

Според комисаря по въпросите на икономиката Паоло Джентилони за втори път през последните три години Европа е изправена пред събитие от рода „черен лебед“. „Но докато управляваме последиците от икономическия шок, предизвикан от руското нашествие в Украйна, не трябва да губим от поглед целта за трансформиране на икономическия модел на ЕС“, изтъква еврокомисарят.

По-важните заключения на докалада са:

  • Значителен напредък е постигнат и по отношение на целите за намаляване на бедността и социалното изключване, икономиката и пазара на труда, чистата и достъпна енергия, както и иновациите и инфраструктурата. В областта на бедността наличните данни отчасти се отнасят за периода преди пандемията и затова все още не отразяват напълно нейното въздействие.
  • Положителната оценка по отношение на енергийната ефективност е силно повлияна от забележителното намаляване на потреблението на енергия през 2020 г. (минус 8 % в сравнение с 2019 г.) в резултат на свързаните с COVID-19 ограничения върху обществения живот и по-ниската икономическа активност. Поради това ЕС успява да постигне целта си за енергийна ефективност за 2020 г. и, въз основа на постигнатия до момента напредък, изглежда е на път да постигне целта си за 2030 г. Освен това използването на енергия от възобновяеми източници непрекъснато нараства, като от 2005 г. насам нейният дял се е удвоил. До 2020 г. енергията от възобновяеми източници представлява 22,1 % от брутното крайно потребление на енергия. Вносът на изкопаеми горива обаче все още покрива повече от половината от търсенето на енергия в ЕС, а по-ниското потребление на енергия, отчетено през 2020 г., вероятно ще бъде временно.
  • Напредъкът, свързан с икономиката и пазара на труда, за който последните налични данни са за 2021 г., по подобен начин е повлиян положително от силния икономически растеж и резултатите на пазара на труда през миналата година. Така например равнището на заетост е нараснало до 73,1 % през 2021 г., което дори надхвърля нивото отпреди пандемията.
  • През последните пет години е установено слабо отклонение от съответните цели за устойчиво развитие във връзка с живота на сушата, което показва, че екосистемите и биологичното разнообразие са продължили да бъдат подложени на натиск в резултат на човешката дейност. Въпреки че размерът както на горските площи, така и на сухоземните защитени зони в ЕС е отбелязал леко увеличение, натискът върху биологичното разнообразие е продължил да се засилва. Например популацията на често срещани птици е показател за биологичното разнообразие, тъй като много от тях се нуждаят от специфични местообитания за развъждане и намиране на храна, които често са дом и на много застрашени растителни и животински видове. От 2000 г. насам броят на често срещаните птици е намалял с 10 %, но изглежда, че след дългогодишния спад е започнал да се стабилизира.



Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"