fbpx

Изчерпана е годишната квота за ваучери за храна

Асоциацията на операторите на ваучери за храна (АОВХ) информира, че годишната квота за ваучери за храна по чл. 59 от Държавния бюджет в размер на 390 млн. лв. вече е изчерпана (към 20  ноември 2021 г.). Въпреки увеличението с 40 млн. лв. при последната актуализация на бюджета, част от българските работодатели няма да могат да предоставят ваучери за храна на своите служители до края на годината, се казва в писмо на асоциацията до председателя на АИКБ Васил Велев.

Изтъква се, че това неминуемо се отразява на покупателната способност  на служителите, на приходите на търговските обекти от ваучери  за храна  и върху имиджа  на  системата  като  цяло. Изчерпването  на  квотата  ще  постави  хиляди  български работодатели в ситуацията да не могат да предоставят ваучери за храна на своите служители в последния месец на годината и да не могат да изпълнят своите ангажименти за предоставянето на тази високо ценена социална придобивка.

Предвид наближаващите дискусии за Държавния бюджет АОВХ излага своята позиция по 2 въпроса, свързани с бюджета. 

АОВХ призовават АИКБ, предвид наближаващите дискусии за Бюджет 2022, да подкрепи увеличението на квотата за ваучери за храна за следващата година с 90 млн. лв. до 480 млн. лв., което по изчисления на организацията би трябвало да задоволи нуждите на пазара  във връзка с икономическото възстановяване след пандемията и повишеното потребление.

В писмото се припомня, че квотите за ваучери за храна  не  са средства, които се отпускат от държавния бюджет, а представляват максималния размер на данъчното облекчение, от което  работодателите  могат  да  се  възползват. Държавата предоставя  размера  на  данъчното облекчение в размер на до 80 лв. на месец на служител под формата на ваучери за храна.

Ваучерите за храна остават най-предпочитаната социална придобивка от работодателите и служителите  в  България  и  техните  ползи  за  мотивацията,  покупателната  способност  и благосъстоянието  на  работещите  е  неоспорима.  Техният  ефект  върху  фиска  е  незначителен, доколкото работодателите не биха увеличили  заплатите на своите служители при липсата на данъчно облекчение по чл. 209 от ЗКПО и данъчните приходи от осигуровки не биха се увеличили, изтъкват още от асоциацията.

Тя се аргументира и с икономически  проучвания, които многократно  са  показвали,  че  пропуснатите  данъчни постъпления в резултат данъчното облекчение за ваучерите за храна се компенсират в средносрочен план чрез увеличено потребление, увеличаване на събираемостта на  ДДС  и изсветляване на икономиката в размер на 15-20% от размера на квотата. Само през 2021 г. с размер на квотата от 390 млн. лв. в държавната хазна под формата на ДДС са събрани близо 78 млн. лв.

На второ място АОВХ изразява опасенията си относно предложените  от Министерство на финансите промени в ЗДДС,  които  предвиждат  да отпадне разпоредбата, която изключва  ваучерите  за  храна  от  обхвата  на  разпоредбите  за  ваучери  с  конкретна  цел  и многоцелевите ваучери.

Тези промени биха имали негативен ефект върху цялата екосистема на ваучерите за храна – те биха се отразили както върху работодателите, които предоставят ваучери на служителите си, така и на търговците, които приемат ваучери за храна, като ще усложнят процеса по събиране на ДДС и ще направят системата по-трудна за администриране, предупреждават от асоциацията.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"