fbpx

Вотът от чужбина е за партията на Слави, „пъзелът“ в парламента – трудно разрешим

Партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ затвърждава второто си място и преднината пред третия – БСП. Това сочат данните на ЦИК при 54.63% от обработените протоколи.

Първи са ГЕРБ с 24.88%, следва партията на Слави с 18.74%, БСП пада още спрямо снощните прогнози на социолозите – 14.91, Демократична България изпреварва ДПС, събирайки 10.53%, пети са ДПС с 8.99% и шестата партия, която минава бариерата е „Изправи се! Мутри вън!“ на Мая Манолова с 4.98%.

ВМРО остава под ръба с 3.55%, на много малко пред формацията на Васил Божков, която събира 3.14% и проруската „Възраждане“ с 2.79 процента, които изпреварват Марешки – Симеонов, събрали едва 2.44 на сто.

При вота от чужбина лидер е „Има такъв народ“, следват Демократична България, ДПС и ГЕРБ сочи резултатът на ЦИК при 86.8% от обработените протоколи. За „Има такъв народ“ са гласували 29.8 %, втора е „Демократична България“ с 16.8%, ДПС има 14.6%. ГЕРБ е с 8.7%, а БСП – 6.5%.

Гласовете от чужбина, ЦИК, при обработени 93.98%

Ако резултатите се запазят така, ГЕРБ ще бъдат изолирани в парламента и ще е много трудно да намерят партньори за съставяне на кабинет, тъй като и хората на Слави, и Христо Иванов и Мая Манолова изключват партниране с Борисов.

Очакват се окончателните резултати от ЦИК по-късно тази седмица, след което държавният глава ще насрочи дата за свикване на 45-тия парламент и се очаква бързо да връчи мандат за съставяне на правителство на първата политическа сила – ГЕРБ.

Няма официална окончателна избирателна активност, остават данните на ЦИК към 17 часа – 40.18%.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"