fbpx

Ремонтирани за милиони язовири – затревени и без вода, Петков обвини ДКК

Министърът на икономиката обвини Държавната консолидационна компания (ДКК) в безстопанственост. Поводът са ремонтираните от фирма „Монтажи“ язовири, за която дейност е заплатено от ДКК.

На брифинг в министерството Кирил Петков разкри подробности от проверката си на 3 от 10-те завършени язовира (от общо 400). Става ясно, че точно „навръх Нова година“, 31 декември 2020 година „Монтажи“ са предали на ДКК трите завършени обекта. Вече близо шест месеца обаче те не са влезли в експлоатация и по закон не могат да бъдат завирявани и използвани по предназначение. В момента шлюзовете им са отворени и събиращата се вода изтича.
Това е така, тъй като ДКК не е окомплектовала протоколите и не ги предала на Държавното предприятия за използване и стопанисване на язовирите, което е безстопанственост, заяви Петков.

Той цитира и някои от цените, по които са протичали ремонтите. Разходи за транспорт на скална и земна маса – 1.16 лв. на тон километър, което е пет пъти повече от нормалното и цени на бетона, съответно за трите обекта – 219, 214 и 214 лева за кубик, което по думите на министъра е с по сто лева отгоре. И това са цени без превоз, кофраж и армировка.

Ремонтът на трите язовира е струвал на бюджета близо 5 млн. лева.

За това е сезирана Агенцията за държавен финансов контрол, а стана ясно и че прокуратурата се е самосезирала по случая.

Кирил Петков заяви, че ще издаде нова заповед, по силата на която всеки договор на ДКК и „Монтажи“ с трети страни трябва да минава за одобрение през създадената от него Комисия за прозрачност. В момента аз съм министър и аз нося отговорност, подчерта Петков.

На обвиненията на ГЕРБ, че язовирите са били нарочно източени преди проверката на министъра, Петков отговори, че освен, че ги е източил, явно ги е и затревил, което се вижда и от показания от него снимков материал.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"