fbpx

ЕС затяга контрола върху износа на стоки с двойна употреба

Като основна част от мерките, които ЕС предприема за укрепване на способността си да реагира на новите рискове за сигурността и на произтичащите от нововъзникващите технологии рискове, от днес влиза в сила новият Регламент относно контрола върху износа.

С нсего се затяга контролът върху търговията с изделия с двойна употреба (стоки и технологии за граждански цели с възможна военна употреба или употреба за целите на сигурността), като същевременно ще повишава възможностите на ЕС да защитава правата на човека и да осигурява подкрепа за сигурни вериги на доставките за стратегически изделия.

По думите на изпълнителният заместник-председател и комисар по въпросите на търговията на ЕС Валдис Домбровскис, благодарение на тези нови правила на ЕС държавите от ЕС ще задълбочат още повече сътрудничеството помежду си и със съюзниците във връзка с потенциалните рискове за сигурността, произтичащи от биотехнологиите, изкуствения интелект и други нововъзникващи технологии. Ще обединим усилията си също така, за да гарантираме еднакви условия на конкуренция за предприятията, например в контекста на новия Съвет по търговия и технологии ЕС—САЩ, изтъква Домбровскис. 

Новата рамка позволява на ЕС да предприеме някои важни действия за обединяване на експертен опит и справяне с конкретни предизвикателства, по-специално във връзка с кибернаблюдението, в която област се подготвят насоки за надлежна проверка, но също така с нововъзникващите технологии с двойна употреба, като например авангардните изчислителни технологии.

Регламентът въвежда по-голяма прозрачност чрез повишаване на равнището на консултациите и докладването между държавите членки и Комисията, като допринася за разработването на нова платформа на ЕС за електронно лицензиране, която вече се тества в четири държави — членки на ЕС.

Законодателното предложение за модернизиране на контрола на ЕС върху износа на чувствителни изделия (стоки и технологии) с двойна употреба е прието през през септември 2016 г., за да замени регламента от 2009 г. Тези изделия имат много приложения за граждански цели, но могат да се използват и за целите на отбраната, разузнаването и правоприлагането (ядрени и специални материали, далекосъобщения, електроника и компютри, космонавтика и авиокосмическа промишленост, морско оборудване и др.), като също така могат да се използват за нарушения на правата на човека.  




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"