fbpx

BlackRock влезе в чата

Подобно на надничане в къща през различните й прозорци, четенето на новини или гледни точки може да предложи полезна перспектива за крипто пазарите, но нито една сама по себе си не може да ви даде пълната картина. Crypto Long & Short представя три привидно несвързани истории от последната седмица, след което ги свързва в едно.

Иън Алисън от CoinDesk съобщава, че има вероятност BlackRock да планира предлагане на крипто търговия на своите клиенти чрез Aladdin, интегрираната платформа за управление на инвестициите на мениджъра на активи за 10 трилиона долара. Това противоречи на казаното от главният изпълнителен директор Лари Финк през юли. Тогава той посочи, че има „малко търсене“ на крипто активи от клиенти, което всъщност не беше изненадващо, като се има предвид, че тези клиенти включват пенсионни фондове, дарения и други видове консервативен капитал с безкрайни времеви хоризонти. Въпреки това, един от източниците на Иън каза за BlackRock: „Те виждат целия поток, който всички останали получават и искат да започнат да печелят малко пари и от това.“

Все пак е малко изненадващо, че потенциалното предложение на Aladdin изглежда се простира отвъд биткойн, въпреки че не е ясно кои други „крипто активи“ BlackRock ще предложи на клиентите. Биткойн се утвърди като актив на „сините чипове“ на криптовалутата около времето, когато MassMutual направи покупка за 100 милиона долара през 2020 г.

Може би общата пазарна капитализация на криптовалутата, която се установява някъде между $1,5 трилиона и $3,0 трилиона за последната година промени мнението в BlackRock. Може би и защото Jump Trading най-накрая се гмурна в крипто през септември. Какъвто и да е катализаторът, мисля, че новините са много по-важни, отколкото хората им приписват. BlackRock нямаше да изследва нещо, ако нямаше търсене за него. На всичкото отгоре, Аладин управлява бек офис за поне $20 трилиона в активи, което се равнява на 10% от световните акции и облигации. Най-важното е, че не можете да пренебрегнете гравитацията на случващото се, което в крайна сметка може да бъде сигнал на BlackRock, че „крипто е наред“.

Този вид неща се случват на цикли за биткойн. Понякога инвеститорите искат да премахнат риска и да продадат монети, така че притокът им към борсите се увеличава. Друг път инвеститорите искат да задържат, така че изходящите потоци от борси към по-постоянно („студено“) съхранение скачат. Не е изненада, че този триседмичен период на изходящи потоци се случи по време на нарастването на биткойн от $33 000 до $45 000, тъй като по-малкото биткойни на борсите теоретично облекчават натиска при продажбата.

Някои хора смятат, че биткойнърите се опитват да възстановят финансовата система с код и че по пътя тези кодери научават защо нещата са такива, каквито са. Биткойнът е различен и системата, която тези разработчици изграждат, е в своя собствена категория. Точно затова е напълно логично, че BlackRock се включва в биткойн и други криптовалути.

„Миньорите“ са търговската инфраструктура на биткойн. Без тях транзакциите не биха могли да се случат и нови биткойни не биха могли да бъдат издадени. Въпреки това, миньорите не са тези, които му дават цена в долари, етер, dogecoin или каквото и да било. Това е работа на борсите, търговците и маркет мейкърите. Някои може да смятат миньорите като аналог на Федералния резерв и Министерството на финансите на САЩ, създаващи валута за обръщение в икономиката. Въпреки това, миньорите също се оприличават на Visa, защото позволяват сетълмент на транзакции. Въпросът е, че биткойн не се вписва идеално в нито една типология, която имаме в момента.

Спомагателните бизнеси около миньорите включват крипто борсите, които улесняват търговията на вторичния пазар между крипто активи. Обмените са важни – те са сред най-ценните компании в пространството – с това, че придават относителна стойност на биткойн и в допълнение на множеството алтернативни крипто активи, които са вдъхновени от него.

В ролята си на мениджър на активи, BlackRock се счита за една от най-важните страни в улесняването на търговията с държавни ценни книжа, която дава сила на паричната политика на САЩ. Това е прехвалена позиция в глобалната икономика, която не трябва да се приема лекомислено. Въпреки това, освен да помага при преместването на финансови инструменти според нуждите на Федералните, BlackRock участва в други спомагателни бизнеси, където може да прави пари, като например покупка и продажба на акции, стоки и недвижими имоти от името на тези предприятия или собствени инвеститори.

Но BlackRock все още е точно това: спомагателен бизнес около Федералните и икономическата машина. Спомагателен бизнес с много капитал. Като цяло крипто просто представлява нов клас активи, в който BlackRock все още не е имал удоволствието да прави пари. Ето защо изглежда ще опитат освен биткойн, да включат и други криптоактиви в портфейла си. BlackRock все още не се нуждае от криптовалута, но със сигурност няма да им навреди да се включат сега.

Коментар на YahooFinance, превод Георги Бурнаски




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"