fbpx

Бюджет 2022 е със стабилни буфери, няма нужда от актуализиране сега

Предвидена е актуализация на бюджета (в началото на лятото, бел. ред.), освен това има достатъчно стабилни буфери. Няма нужда да бързаме и да го променяме към този момент. Това коментира пред БНР депутатът от ДБ и член на енергийната комисия Владислав Панев. Припомняме, по-рано днес, по време на дебатите по второто четене на държавния бюджет от опозицията призоваха той да бъде изтеглен и актуализиран във връзка с новите реалности след войната в Украйна.

Надявам се да приемем качествен бюджет. Когато имаш извънредно положение, по-добре да не правиш нищо за ден-два, за да видиш как ще се развие обстановката. Вчера ситуацията по пазарите беше една, днес е друга“, коментира Панев.

По думите му цените на всички суровини вървят нагоре, но той не очаква цената на газа да скочи с 30% от март и изрази предположение, че е възможно средните цени за февруари да са по-ниски от тези за януари.

12 години не работим активно за алтернативи на доставчиците на газ и на самия природен газ. Толкова технологии се появиха, които биха могли да намалят разходите с десетки проценти. Трябва да се обръща повече внимание на алтернативите, за да си решим дългосрочно проблема с един доставчик„, посочи още депутатът.

Той уверява, че при спиране на газа от Русия, България може да разчита на хранилището в Чирен, тъй като зимата е към края си и можем да минем на алтернативни горива.

България не е толкова зависима от природния газ, що се касае за отопление. „Топлофикация – София“ в кризисни времена е минавала на мазут„, изтъква още Владислав Панев.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"