fbpx

Защо САЩ не изключват Русия от SWIFT?

Съединените щати не са наложили изключително строги санкции срещу Русия, включително прекъсване на връзката със SWIFT, защото разбират, че Москва има възможност за реален отговор, който сериозно ще засегне САЩ. Това коментира доцент Алексей Фененко от катедрата по международна сигурност във Факултета по Световна политика на Московския държавен университет, цитиран от „Новости“.

Президентът на САЩ Джо Байдън вече обяви, че новите американски санкции ще засегнат дълговите масиви на най-големите руски държавни компании. Според американския лидер санкциите, наложени от САЩ срещу Русия, са сравними по мащаб с прекъсването на връзката със SWIFT. Байдън каза още, че новите санкции срещу Русия ще засегнат и руската космическа програма.

Мисля, че ако Русия обяви реални и тежки ответни мерки в случай на прекъсване на връзката със SWIFT, тогава тези разговори ще спрат незабавно“, коментира Фененко на въпрос дали санкциите на САЩ могат да се считат за съотносими с прекъсването на връзката на Русия със SWIFT.

Според експерта Западът ще спре да говори за изключване на Руската федерация от SWIFT, ако Москва заплаши Вашингтон с блокиране на транзита през въздушното пространство на Руската федерация за американските авиокомпании.

Освен това, тъй като днес те практически нямат въздушен коридор през Иран, американските компании просто няма да могат да извършват транзитни полети през Евразия и просто ще станат неконкурентоспособни по отношение на източноазиатските компании“, коментира Фененко.

Вторият вариант е, ако Русия, например, заплаши да се оттегли от Договора за цялостна забрана на ядрените опити. Вярно, че той не е влязъл в сила, но има международна система за наблюдение, в която американците са инвестирали милиарди долари. И ако Русия се оттегли от тази система, пълният обхват на Земята ще бъде нарушен. Тоест, всички американски разходи за тази „стена“ просто ще бъдат пропилени“, обяснява експертът.

Друг вариант за твърд отговор на Москва е денонсирането на договора със САЩ за сътрудничество в космическото пространство, което също може да бъде много жесток удар за Съединените щати, въпреки всички успехи на Илон Мъск и американската космическа програма .

Фактът, че досега страните не предприемат тези строги мерки, показва, че днес съхраняваме някакъв диалог“, подчертава Фененко.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"