fbpx

Петролът отново тръгна нагоре, пазарът обмисля тактиката „размяна на суров петрол“

Фючърсите на петрола се повишиха във вторник, на фона на планираните от Съединените щати и Европа нови санкции срещу Москва и спрените ядрени преговори с Иран, което поражда опасения за намалени глобални доставки, съобщава Ройтерс.

Фючърсите на суровия петрол Brent поскъпнаха с 1,87 долара, или 1,7%, до 109,40 долара за барел.

Още вчера – 4 април, глобалните фючърси на суров петрол се повишиха с повече от 3% поради заплахата от нови санкции срещу Русия заради убийствата на цивилни в Украйна и след пауза във Виена в преговорите за съживяване на ядреното споразумение с Иран. Резултат от тази сделка биха били повече количества ирански петрол на пазара. Иран обвини САЩ за спирането на преговорите.

Има и нарастващи очаквания, че Европа най-накрая ще предприеме действия за намаляване на транзакциите с руския енергиен сектор, като допълнително ще свие доставките, коментира старшият анализатор на OANDA Джефри Халей.

Тина Тенг, пазарен анализатор в CMC Markets APAC & Canada, очаква цените на петрола да бъдат подкрепени от геополитическо напрежение през следващите дни въпреки усилията на САЩ и съюзниците да увеличат доставките.

В дългосрочен план цените на петрола може да продължат възходящата си инерция поради недостиг на доставки и хеджиране на исканията за противодействие на високата инфлация“, коментира тя, цитирана от агенцията.

Консултантската компания Wood Mackenzie оцени в понеделник, че членовете на ЕС и развитите икономики, включително Япония и Южна Корея, могат да „разменят“ около 650 000 барела на ден руски суров петрол с подобни класове и обеми. Те ще идват предимно от Близкия изток, купувани обикновено от Китай и Индия.

Този ход вероятно ще засили търсенето на петрол в Близкия изток, като най-големият износител Саудитска Арабия постави рекордни цени за доставките през май за Азия.

„Глобалната търговия със суров петрол ще се възстанови чрез „размяна на суров петрол“ между „самосанкциониращи“ напреднали икономики и развиващи се пазари“, казва Алекс Сън, управляващ консултант на Wood Mackenzie, отбелязвайки, че рязката отстъпка в цената на руския петрол Urals е създала възможност за покупка, с която Китай да попълни намаляващите стратегически резерви.

Индийската държавна рафинерия Mangalore and Petrochemicals Ltd. Също закупи 1 милион барела руски Urals за доставка през май, което е ход, провокиран от предлаганата сериозна ценова отстъпка.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"