fbpx

Как години наред наш проект за чиста енергия отлежава в чекмеджетата

През 2010 година у нас се заражда идеен проект за използване на сулфидите от дълбоките води на Черно море за добив на енергия. По него през годините работят проф. Венко Бешков от Института по инженерна химия при БАН, д-р Владислав Христов и доц. Красен Станчев.

В своя публикация от края на 2021 година „Икономически живот“ представи подробно проекта, приниципите му, приложението, неговото предимство и потенциал за замяна на въглеводородните енергийни ресурси.

Представено накратко, чрез енергията на сероводорода, разтворен в дълбоките води на Черно море, България би получила 4,5 Мтн допълнителен технически потенциал или колкото е в момента общият енергиен потенциал на страната.

Макар разработена отдавна, технологията засега не е намерила място нито в Плана за възстановяване и устойчивост, нито във въжделенията за управление на климатичните промени и изчистването и спасението на различни сегменти на околната среда на България.

Авторите на проекта изтъкват още, че потенциалът на Черно море е около 5 милиарда тона сулфиди или 25 000 TWh електроенергия. Така, ако се въведат такива ВЕИ с мощност 40 000 MW, добиваната през следващите 40 години зелена енергия ще се равнява ежегодно на 10% от потребяваната в целия Европейски съюз (заедно с Великобритания) електроенергия, а Черно море ще се изчисти от сулфидите до значителна дълбочина.

Тези дни проф. Бешков гостува в сутрешния блок на Bloomberg TV Bulgaria, където представи идеята и разработките и заедно с това изтъкна – с голяма доза болка – причините, които се явяват пречки за реализирането на проекта.

Ако се появи един сериозен и чист източник на енергия, какъвто е сероводородът, то тогава това ще засегне интереса и на търговци, и на производители, и на доставчици, и на други страни, които са заинтересовани от търговията с нефт и газ и ги използват за свои политически цели„, коментира ученият.

По думите му още, бизнесът, свикнал с газа, въглищата и петрола не иска да рискува с подобни нови технологии. Проф. Бешков посочи, че междувременно евродепутатът ни Радан Кънев е внесъл в Европарламента предложение сероводородът да бъде признат за възобновяема енергия. То е било одобрено от Брюксел, като са трябвали последващи действия от българското правителство, от МОСВ са били впечатлени и обещали необходимото съдействие, което не е могло да се осъществи, поради падането на кабинета „Петков“.

Проф. Бешков обобщава в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, че към момента никъде по света няма действащи сулфидни горивни клетки. „Идеята е наша и до момента интересът, проявяван към иновацията е само към придобиване на правата върху патента, но ние от своите права няма да се откажем толкова лесно„, изтъква ученият.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"