fbpx

Русия спря „Северен поток“, уверява, че е за 3-дневен ремонт

Доставките на газ по „Северен поток“ до Германия е спрял почти напълно поради началото на ремонта на единствения останал газопомпен агрегат в компресорната станция „Портовая“, според данни на германските оператори на газопроводи Opal и Nel, цитирани от ТАСС.

Физическият приток на газ през Северен поток в точката на приемане в Грайфсвалд, Германия, в газопровода Nel напълно спря от 03:00 часа московско време в сряда, а в същия момент в газопровода Opal спадна 5,5 пъти до около 200 хиляди кубически метра на час. Данните на оператора на Nord Stream, Nord Stream AG, също потвърждават тези цифри.

По-рано „Газпром“ съобщи, че изпомпването на газ по „Северен поток“ ще бъде спряно от 04:00 часа московско време на 31 август до 04:00 часа московско време на 3 септември.

Преустановяването на доставките се налага за извършване на ремонт и планова профилактика на единствения останал в експлоатация газокомпресорен агрегат. След приключване на работата и при липса на технически неизправности на оборудването преносът на газ ще бъде възстановен до ниво от 33 милиона кубически метра на ден, съобщават от Газпром.

Припомня се, че от 27 юли газопроводът „Северен поток“ се използва с 20% от максималния си капацитет поради спирането на няколко газови турбини, както и иисторията с турбината, ремонтирана в Канада, която после руската страна отказа да приеме. На 25 юли „Газпром“ обяви принудителното спиране и на друг газотурбинен двигател в компресорната станция „Портовая“ поради изтичане на времето между главните ремонти преди основния ремонт.

Така в изправност остава само една турбина.

Междувременно, на основание новите условия на Москва за плащане на газовите доставки, Газпром“ окончателно спира от 1 септември газа за Engie, след като френският енергиен гигант е отказал да плати доставките през юли чрез наложената схема за плащане в рубли.

Руската компания обясни прекратяването на доставките с това, че не ѝ било платено за юли и напомни за задължително използване на новата схема с две банкови сметки в „Газпром“. Спирането ще продължи „до получаването на пълния обем парични средства за доставения газ“.

Междувременно Ройтерс започна в реално време да следи запълнеността на европейските газови хранилища. Към 28 август са нагнетени 79,9% от обемите на хранилищата, което на практика е изпълнение на плана на Еврокомисията за 80% до 1 октомври. Полша и Португалия са със 100%, докато България изостава с 61 на сто от „Чирен“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"