fbpx

Франция с план за ускоряване изграждането на нови ядрени реактори

Министерството на енергийния преход представи законопроект, който определя изграждането на нови реактори като дейност от обществен интерес. Целта е първата копка да бъде направена преди май 2027 г., когато е краят на мандата на Еманюел Макрон, пише RFI.

Предвижда се приемането на специален закон за ускоряване на изграждането на нови ядрени реактори. Законопроектът вече е изпратен до Националния съвет за екологичен преход. Целта е текстът да мине през Министерския съвет в средата на октомври и новите разпоредби да влязат в сила от второто тримесечие на 2023 г.

Сроковете са скъсени. В крайна сметка целта на правителството, както посочва в. „Фигаро“, е да започне работата по първия реактор EPR от ново поколение преди края на петгодишния мандат на Еманюел Макрон с оглед пускането му в експлоатация през 2035-2036.

Това е разумна мярка за спестяване на време“, твърди министърът на енергийния преход Анес Пание-Рюнаше. „Целта е разрешителните процедури да отнемат по-малко от пет години“, казват от кабинета ѝ.

Досега разчетите на държавната компания „Електрисите дьо Франс“ бяха изграждането да започне в края на 2027 г. Следователно правителството се опитва да спечели няколко месеца.

Всички срокове са съкратени

Текстът постановява, че „проектите за изграждането на ядрените реактори могат да бъдат квалифицирани с указ на Държавния съвет като такива от обществен интерес“.  По този начин се оптимизират всички срокове за привеждане в съответствие с плана за териториалното устройство и изскванията за опазването на околната среда. В мотивите си Министерството на енергийния преход се позовава на извънредната климатична ситуация и на международното положение, което разкри „зависимостта на икономика и начина ни на живот от вносните изкопаеми горива“.

Еманюел Макрон обяви през февруари проекта си за обновяване на ядрения парк. Той предвижда изграждането на шест нови реактора EPR2 от следващо поколение с възможност за още осем допълнителни реактора. Идеята е да се построят на мястото на вече съществуващите атомни електроцентрали, за да се използва наличната инфраструктура. „Площадките са налице“, подчертават от Министерството на енергийния преход.

Обществено обсъждане

В проекта си Електрисите дьо Франс посочва три места, на всяко от които могат да бъдат инсталирани по два реактора: Пенли, Гравлини и трето, което ще бъде избрано между Бюже и Трикастен. Към настоящия момент има само един реактор EPR във Фламанвил, но строителството му беше многократно забавяно и пускането му в експлоатация, първоначално планирано за 2012 г., се очаква за края на 2023 г.

С този законопроект правителството рискува да измести дебата върху проекта за възобновяемите енергийни източници, който започна миналия понеделник. Това също може да попречи на широкото обществено обсъждане относно изграждането на EPR2 в Пенли, каето трябва да започне на 27 октомври и да продължи до 27 февруари 2023 година.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"