fbpx

Петролът рязко слезе под $83 за барел

Петролът Brent поевтиня във вторник на фона на загрижеността относно глобалното икономическо забавяне, което би намалило търсенето, съобщава Ройтерс.

Фокусът на по-широкия финансов пазар е върху предстоящото в сряда публикуване на протокола от последното заседание на Федералния резерв на САЩ, след като последните данни повишиха риска лихвените проценти да останат по-високи за по-дълго време.

Суровият петрол Brent се понижи с $1,09, или 1,3%, до $82,98 за барел.

Брент е в средата на търговския диапазон от края на декември между 78 и 88 долара за барел, като някои инвеститори се лишават от печалби поради притеснения относно нови повишения на лихвените проценти в САЩ, докато други поддържат са настроени възходящо, надявайки се за възстановяване на търсенето в Китай“, изтъква Сатору Йошида, стоков анализатор в Rakuten Securities, цитиран от Ройтерс.

Днешният спад на петрола следва вчерашното му поскъпване с повече от 1% поради оптимизма относно китайското търсене, което анализаторите очакват да се възстанови тази година, след като ограничителите на COVID-19, които бяха ограничени, бяха премахнати.

Подкрепа за цените идва и от очакването Русия да намали производството на петрол с 500 000 барела на ден, или около 5% от производството си, през март, след като Западът наложи тавани на цените на руския петрол и петролни продукти заради нахлуването в Украйна.

С поглед към 2023 г. търсенето се очаква да надвиши предлагането, казва Тамас Варга от петролния брокер PVM.

След бурната 2022 г. изглежда все по-правдоподобно световната икономика да избегне рецесията, лихвените проценти да достигнат връх през лятото, световното потребление на петрол постепенно да се увеличи, докато предлагането на петрол ще се бори да се справи с нарастването на търсенето“, коментира още той.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"