fbpx

Ръстът на Китай разочарова, 25% е младежката безработица

Възстановяването на китайската икономика остава „крехко“ и продължава да бъде в зависимост от „подкрепата“ на правителството, се казва в съобщение на Световната банка. Същевременно някои икономисти се обявяват за изработване на план за възстановяване, който да стимулира растежа, отбелязва Capital.fr.

Засилва се загубата на скорост. Бавното възстановяване на Китай се потвърждава от новия рекорд на безработицата сред младите хора, регистриран през май и от поредицата разочароващи икономически показатели. Дългоочакваното пост-Ковид възстановяване след премахването на здравните ограничения в края на 2022 г. показва тенденция на изчерпване през последните седмици във втората по големина икономика в света, в момент, в който се правят опити за стимулиране на определени сектори. Новите официални данни, публикувани през миналата седмица от Националното статистическо бюро, потвърждават тази тенденция.

Миналия месец всеки пети млад китаец е бил безработен, което представлява 20,8% и е нов рекорд за азиатската страна. Този процент, който засяга 16-24-годишните, продължава да се увеличава през последните месеци като достигна 20,4% през април. За сметка на това безработицата сред цялото активно население остава непроменена – 5,2%. В Китай безработицата се изчислява само за градските райони и следователно предоставя частична картина на ситуацията.

От своя страна продажбите на дребно, които са основният показател за потреблението на домакинствата, претърпяха спад през май. Този показател, който се следи отблизо от пазарите, се повиши миналия месец с 12,7% на годишна база, но с темп, много по-нисък от този през април (18,4%). Анализаторите на агенция Bloomberg очакваха по-умерен спад (13,7%), въпреки завръщането на клиентите в търговските центрове и ресторантите след премахването на здравните ограничения през декември.

Намаляване на лихвите

Слабото вътрешно търсене, въпреки практически нулевата инфлация, също възпира възстановяването. Индустриалното производство се забави през май (+3,5% на годишна база). То се беше увеличило с 5,6% месец по-рано, след като заводите постепенно достигаха пълния си производствен капацитет. Анализаторите очакваха този спад. От своя страна нарастването на инвестициите в дълготрайни активи се забавя, като през първите пет месеца на годината е достигнало 4% за една година (при 4,7% преди това).

Това е индикатор за разходите в недвижими имоти, инфраструктурно строителство, машини и оборудване – сектори, на които правителството разчита, за да стимулира активността. То си поставя за цел ръст от „около 5%“ за тази година, който би бил един от най-ниските от десетилетия насам. За да подкрепи растежа, китайската централна банка понижи референтната лихва за средносрочни заеми.

„Нарастващо безпокойство“

Решението дава възможност да се намалят разходите за финансиране на търговските банки, за да бъдат стимулирани да отпускат повече кредити при по-изгодни условия и така да се подпомогне икономиката. Лихвеният процент за едногодишни заеми от централната банка за финансовите институции е намален от 2,75% на 2,65%. Това намаление „не представлява съществена разлика“, но „отразява нарастващата загриженост на правителството относно стабилността на икономическото възстановяване“, отбелязва анализаторът Джулиан Евънс-Причард от фирмата Capital Economics. Въпреки това то прави възможно инжектирането на 237 милиарда юана (30,6 милиарда евро) в икономиката, според централната банка, която, за всеобща изненада на анализаторите, също намали своя краткосрочен основен лихвен процент.

За да бъде икономическото възстановяване устойчиво, е необходима значителна подкрепа от страна на правителството“, изтъква икономистът Zhiwei Zhang от Pinpoint Asset Management. Но властите изглежда изключват този вариант за момента. Икономиката остава в затруднено положение от свръхзадлъжнялостта на сектора на недвижимите имоти (традиционен двигател на растежа), слабото доверие на потребителите и спада на световния икономически растеж, което води до намаляването на търсенето на китайски стоки.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"