fbpx

ЕК с нови правила и изисквания към текстилната продукция в съюза

Европейската комисия предложи правила, които да направят производителите отговорни за пълния жизнен цикъл на текстилните продукти и да подкрепят устойчивото управление на текстилните отпадъци в целия ЕС. От Брюксел смятат, че тази инициатива ще ускори развитието на сектора за разделно събиране, сортиране, повторна употреба и рециклиране на текстил в ЕС, в съответствие със стратегията на ЕС за устойчив и циркулярен текстил. Очаква се увеличаването на наличността на използван текстил да създаде местни работни места и да спести пари за потребителите в ЕС и извън него, като същевременно облекчи въздействието на текстилното производство върху природните ресурси.

Комисията предлага да се въведат задължителни и хармонизирани схеми за разширена отговорност на производителя (EPR) за текстил във всички държави-членки на ЕС. Досега схемите EPR са били успешни за подобряване на управлението на отпадъците от няколко продукта, сред които опаковки, батерии и електрическо и електронно оборудване.

Производителите ще покрият разходите за управление на текстилните отпадъци, което също ще им даде стимули за намаляване на отпадъците и увеличаване на кръговрата на текстилните продукти – проектиране на по-добри продукти от самото начало. Колко ще плащат производителите на схемата EPR ще се коригира въз основа на екологичните характеристики на текстила, принцип, известен като „екомодулация“.

Общите правила на ЕС за разширена отговорност на производителя също така ще улеснят държавите членки при прилагането на изискването за отделно събиране на текстил от 2025 г. в съответствие с действащото законодателство. Приносът на производителите ще финансира инвестиции в мощности за разделно събиране, сортиране, повторна употреба и рециклиране.

Предложените правила за управление на отпадъците имат за цел да гарантират, че използваният текстил се сортира за повторна употреба, а това, което не може да се използва повторно, се насочва приоритетно към рециклиране. Социалните предприятия, активни в събирането и обработката на текстил, ще се възползват от увеличените бизнес възможности и по-голям пазар за текстил втора употреба.

Очаква се предложението да насърчи научноизследователската и развойната дейност в областта на иновативните технологии за кръговрата на текстилния сектор, като например рециклиране от влакна към влакна.

Също така на дневен ред се поставя  и въпросът за незаконния износ на текстилни отпадъци към страни, които не са оборудвани да ги управляват. Новият закон ще изясни какво представлява отпадък и какво се счита за текстил за многократна употреба, за да се спре практиката на износ на отпадъци, прикрити като предназначени за повторна употреба. Това ще допълни мерките съгласно предложението за нов регламент относно превозите на отпадъци, който ще гарантира, че превозите на текстилни отпадъци се извършват само когато има гаранции, че отпадъците се управляват по екологосъобразен начин.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"