fbpx

Кабинетът се съгласи да разработи пътна карта с гаранции за мините и въглищните централи до 2038-ма

До края на този месец трябва да бъде подготвено споразумение за справедлив преход за регионите около въглищните централи.

Този поет ангажимент съобщи премиерът акад. Денков след срещата си с лидерите на двата синдиката КНСБ и КТ „Подкрепа“, които организираха днес в София голям протест на енергетици и миньори.

В споразумението детайлно ще са разписани ангажимента на държава към всички работещи в мините и въглищните централи от днес до 2038 година.

Задачата става още по-амбициозна, тъй като в този период трябва да бъдат преработени и териториалните планове за Стара Загора, Кюстендил и Перник, тъй като синдикатите и местните управи не са съгласни с части от тях.

Ключово остава и предоговарянето с Европейската комисия на Плана за възстановяване в частта му за поетия ангажимент за намаляване с 40 процента на въглеродните емисии до 2026 година в сравнение с 2019 година.

Не знам какво ще се появи, може би някакви репери, но тези 40% трябва да изчезнат“, заяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров. От своя страна акад. Денков посочи, че веднага след сформиране на кабинета три министерства обсъждат проблемите, свързани с този ангажимент.

Стана ясно още, че до 15 октомври ще се създаде предприятие за конверсия на въглищните райони, което ще има ангажимент да осигури заетост на освободените от мините и централите. То ще се финансира по териториалните планове за Стара Загора, Кюстендил и Перник и ще действа като „един преливник на заетостта“, където хората ще получават доходи, докато си намерят работа. Пламен Димитров смята, че това гарантира на хората, че няма да останат без работа до 2038 година. Той даде пример с ДП РАО, което преди години е поело на работа всички специалисти след затварянето на първите 4 блока на АЕЦ „Козлодуй“.

Димитров обърна внимание, че за дебатираното споразумение ще се търсят гаранции и от парламента, тъй като синдикатите не вярвали на правителствата, уточнявайки, че не конкретно на това правителство, а по принцип.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"