fbpx

Производството на вино достигна най-ниското си ниво за последните 60 години

Производството на вино през 2023 г. е приблизително 244 милиона хектолитра, т.е. най-ниското от шестдесет години насам. Причината за това е изключително слабата реколта в южното полукълбо, но също и екстремните и непрекъснато повтарящи се климатични условия в повечето европейски страни, изтъква RFI.

Тази година виното ще е по-малко. Това сочат първите оценки, публикувани от Международната организация по лозята и виното. Окончателните данни по страни все още не са публикувани, но вече се знае, че има две основни губещи – Италия (43,9 милиона хектолитра) и Испания (30,7 милиона хектолитра). Тези две страни, наред с Франция, са най-големите винопроиводители в света. Това намаляване на производството се дължи основно на маната – болест, която опустошава лозята, и на големите суши. Общият спад в сравнение с 2022 г. е съответно 12% и 14%.

Франция отново е най-големият производител на вино

След като успя да прибере толкова грозде, колкото и през миналата година, Франция си върна първото място с 45,8 милиона хектолитра, въпреки големите разлики в производството по райони. Суша и градушка удариха южната част на Франция. На запад слабите резултати се дължаха на маната. Най-добро положението беше в Лоара, но също така добрите резултати се запазиха в Шампань, Коняк, Корсика, Елзас и Бургундия.

Огромни загуби в Гърция

В някои страни от Европейския съюз големи количества грозде бяха прибрани в избите, като например Германия, Португалия и особено Румъния (+15%). От друга страна, големи загуби се наблюдават в Хърватия, Словакия и особено в Гърция. Тази южноевропейска страна преживя проливни дъждове през пролетта, които нанесоха големи щети на лозята, след което през лятото се наредиха торещи вълни, суша и пожари. В резултат производството на грозде намаля с 45% и то като се има предвид, че през последните пет години добивите спаднаха наполовина. В тези трудни условия, Съединените щати, четвъртият по големина производител в света, след няколко години на суша и горски пожари, отбелязаха изключително богата година.

В южното полукълбо реколтата беше една от най-слабите за последните 20 години

В южното полукълбо, от друга страна, беше прибрана най-слабата реколта от 2003 г. насам. Аржентина, Чили и Бразилия бяха много силно засегнати от екстремните климатични условия. Производството на вино в Южна Африка е спаднало с 10% (до 9,3 милиона хектолитра), тъй като лозята бяха силно засегнати от пухкавата мана и други гъбични заболявания като брашнестата мана. В Австралия реколтата спадна с почти една четвърт в сравнение с миналата година, в резултат на което произведеното вино беше само 9,9 милиона хектолитра.

Ла Ниня се завръща

В Океания изключение прави Нова Зеландия: страната увеличи производството на вино с 14% спрямо средното, за да достигне 3,6 милиона хектолитра. И това въпреки непрекъснато проявяващите се климатични смущения в различните региони. За трета поредна година страната преживя завръщането на феномена Ла Ниня. Макар че проявленията ѝ са по-редки и по-меки от тези на нейния „брат“ Ел Ниньо, те водят до охлаждане на температурите в екваториалната част на Тихия океан и причиняват големи материални щети. Така, на Северния остров (вторият лозарски регион на архипелага, разположен около залива Хоук) преминаването на циклона Габриел донесе дъждове и наводнения, докато Южният остров (с неговия емблематичен регион Марлборо) успя да се възползва от по-меки условия, което предвещава изключителна реколта.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"