fbpx

Русия обяви 24% спад на приходите от продажби на газ и петрол

Постъпленията от продажби на петрол и газ за федералния бюджет на Русия са спаднали с около 24% до 8,822 трилиона рубли (99,4 милиарда долара) миналата 2023 година, показват данни на финансовото министерство, цитирани от Ройтерс. Това идва на фона на по-слабите цени на петрола и намалените продажби на газ за Европа.

Руското правителството обаче заявява, че очаква приходите да се възстановят до 11,5 трилиона рубли през 2024 г., тъй като Русия успя да пренасочи петрола, който преди продаваше на Европа, към Китай и Индия.

Руският вицепремиер Александър Новак изтъква, че миналия месец делът на Европа в руския износ на суров петрол е спаднал до едва 4-5% от около 40-45%.

Западните санкции, като ограничения на цените и ембарго върху износа на петрол по море, както и затварянето на газопроводите „Северен поток“ към Европа, са сред основните причини за намалените приходи на Русия от енергия. Санкциите са повлияли и за увеличаване на разходите за руските износители.

През декември приходите от петрол и газ са намалели до 650,5 милиарда рубли от 961,7 милиарда рубли през ноември, показват данните на министерството на финансите.

За 2023 г. като цяло руското правителство е предвидило федерални приходи от 8,939 трилиона рубли от продажби на нефт и газ, или повече от 34% от общите бюджетни приходи, спад от 11,586 трилиона рубли през 2022 г., когато цените на петрола бяха по-високи.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"