fbpx

Австралия, Казахстан и Канада с най-големи световни запаси от уран

На база данните от Световната ядрена асоциация, последно актуализирани през август 2023 г., изданието Visual Capitalist показва разпределението на световните ресурси на уран по държави към 2021 г.

Макар да се смята, че съществува тенденция залежите на уран да намаляват и да са оскъдни поради критичната роля, която играе в генерирането на ядрена енергия, заедно с всички разходи и последствия, свързани с полето, се оказва, че уранът е доста изобилен: по-изобилен от златото и среброто, например, и присъства приблизително колкото калая в земната кора.

Австралия, Казахстан и Канада имат най-големия дял от наличните уранови ресурси – повече от 50% от общите световни запаси. Но в рамките на тези три, Австралия е ясно открояваща се, с повече от 1,7 милиона тона открит уран в момента (28% от световните резерви). Нейната мина Олимпик Дам, разположена на около 600 километра северно от Аделаида, е най-голямото единично находище на уран в света – и също, което е интересно, четвъртото по големина находище на мед. Въпреки това Австралия е едва четвъртият по големина производител на уран в момента и се нарежда на пето място за всички времена по производство на уран.

Източник: Visual Capitalist

Извън челната тройка, Русия и Намибия имат приблизително еднакво количество запаси от уран: около 8% всяка, което се равнява на приблизително 470 000 тона.

Южна Африка, Бразилия и Нигер също имат по 5% от общите количества в света, а Китай допълва топ 10 с 3% дял от запасите на уран, или около 224 000 тона.

Важен ремарк е това, че въпросните данни се основават на известните запаси от уран, които имат икономическа база за добив. Общото количество уран в света не е известно точно – и постоянно могат да се откриват нови находища. Всъщност известните световни запаси от уран са се увеличили с около 25% само през последното десетилетие, благодарение на по-добрата технология, която подобрява усилията за проучване.

Междувременно не всички находища на уран са еднакви. Например в гореспоменатия Олимпик Дам уранът е страничен продукт от добива на мед, който се извършва на същото място. В Южна Африка се появява като страничен продукт по време на обработката на руди в процеса на добив на злато. Рудни тела с високи концентрации на две вещества могат да увеличат маржовете, тъй като разходите могат да бъдат поделени за два различни продукта.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"