През февруари 2024 г. цената на месото в ЕС е била с 3,3% по-висока в сравнение с февруари 2023 г. Свинското месо отбелязва най-голям ръст от 5,7%, пред агнешкото и козето (+4,5%) и говеждото и телешкото (+3%). Птиците, за разлика от тях, регистрират спад от 1,6% спрямо февруари 2023 г.
Данните на Евростат сочат, България е с най-поскъпналото месо (8,2%) за година. Все пак сравнено с годишните данни за януари (+9,6%), имаме намаляване на темпа на цените. След нас по ръст на поскъпване са Румъния (+7,7%) и Хърватия (+7,1%).
За разлика от горните три държави, 3 страни от съюза регистрират спад в цените на месото: Чехия (-5,1%), Финландия (-2,2%) и Дания (-0,6%).
През последните 3 години годишните темпове на инфлация при месото са били най-високи между април 2022 г. и март 2023 г., с годишни темпове на промяна над 10%. Най-високият темп е регистриран през февруари 2023 г., когато цената е със 17,3% по-висока от февруари 2022 г.
Годишното увеличение на цените на говеждото, телешкото, агнешкото и козето се задържа под 15% през последните 3 години. Цените на птичето месо (+24,4% през ноември 2022 г.) и свинското месо (+18,8% през февруари 2023 г.) регистрират по-високи колебания.
В България говеждото и телешкото месо са поскъпнали с 5,6% през февруари, като по-рязко е поскъпването само в Румъния и Литва. При свинското месо у нас ръстъ хна цената му е 7,3%, като рекордът за съюза е на Хърватия с 21%. Особено актуалното преди великденските и гергьовски празници ангешко месо е с годишен ръст на цената у нас 10%, но при него с по-голямо поскъпване са повече държави от ЕС.