fbpx

Турция е изявила желание за членство в БРИКС

Турция иска да се присъедини към БРИКС, като този въпрос ще бъде обсъден на среща на министрите на съюза в Нижни Новгород. Това е заявил турският външен министър Хакан Фидан, който е на посещение в Китай.

„Разбира се, бихме искали да станем членове на БРИКС. Нека видим какво можем да постигнем тази година“, посочва министърът, цитиран от South China Morning Post и ТАСС.

Според Фидан някои европейски държави се противопоставят на присъединяването на страната му към ЕС, така че турските власти разглеждат БРИКС като алтернативна платформа за интеграция. „Не можем да пренебрегнем факта, че БРИКС, като важна платформа за сътрудничество, предлага на някои други страни добра алтернатива. <…> Виждаме потенциал в БРИКС“, обяснява той.

Според информацията Фидан е заявил, че очаква да присъства на срещата на външните министри на страните от БРИКС в Русия. Очаква се една от темите на тази среща да бъде възможността Турция, която е член на НАТО, да се присъедини към БРИКС.

ТАСС припомня, че на 10 и 11 юни в Нижни Новгород ще се проведе среща на външните министри на страните от БРИКС. Според заместник-министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Рябков, събитието ще се проведе в разширен формат поради участието на партньори, които не са членове на асоциацията.

Турският лидер Реджеп Тайип Ердоган присъства на срещата на върха на БРИКС през 2018 г. Тогава руският президент Владимир Путин заявява, че Анкара може да се присъедини към БРИКС през 2022 г. До момента обаче Анкара не е предприела никакви инициативи в тази посока.

БРИКС (първоначално БРИК) е създадена през 2006 година от 4 държави – Бразилия, Русия, Индия и Китай. Името на организацията е абревиатура, образувана от първите букви на имената на страните на английски. През 2011 година се присъединява Южна Африка, която дава и буквата S.

През настоящата 2024 година в групата влизат още Египет, Иран Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия и Етиопия, като с тях членуващите стават 10.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"