fbpx

Булгаргаз опитва, но не успява да се отърве от договора с Боташ

Безрезултатни за момента са усилията на Булгаргаз да продаде или отстъпи срещу такса резервирания си годишен капацитет по договор с турската Боташ за разтоварване на втечнен природен газ на турските терминали до 2036 г. В двете процедури, които държавният газов доставчик обяви в средата на май, не е била подадена нито една обвързваща оферта, съобщава Mediapool.

По тази причина днес общественият ни газов доставчик е обявил нови процедури с различни и подобрени условия за участие.

В рамките на проведените през м. май 2024 г. търгове, интерес за участие заявиха 6 газови компании, сред тях международни, регионални и местни такива, но нито една не се включи в етапите за подаване на обвързващи оферти„, съобщава дружеството, цитирано от Mediapool.

С цел успешното реализиране на резервираните по споразумението с БОТАШ капацитети, са разширени предлаганите времеви продукти, вземайки предвид интереса, който би възникнал при прекратяване на преноса на руски природен газ за Европа през Украйна от началото на 2025 г.„, допълват от Булгаргаз. Припомняме, договорът между Русия и Украйна за транзит на газ приключва в края на годината и Киев вече обяви, че няма немерение да го продължава.

Става ясно още, че за повишаване на интереса и получаване на оферти, ще бъде предложена по-ниска начална цена за наддаването за дължимите при изпълняване на услугата от „Булгаргаз“ такси, спрямо проведените през май процедури.

Договорът, сключен с Боташ от последното служебно правителство на президента Радев, задължава страната ни, респективно Булгаргаз, да плаща близо 500 000 долара на ден за достъп до втечнен газ от Турция, дори и да не го използва, каквато е ситуацията до момента. Договорът е за 13 г. без клауза за предоговаряне. Опитите на кабинета „Денков-Габриел“ и настоящия служебен кабинет за някакви промени в параметрите на договореното, срещат отпор от турската компания.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"