fbpx

МВФ предупреди ЕС да внимава с държавната помощ и индустриалната политика

ЕС е изправен пред плашещ списък от предизвикателства. Застаряване на населението; слаб растеж на производителността; енергийна сигурност; борба срещу изменението на климата; и не на последно място геоикономическата фрагментация, която за съжаление се превърна в нашата нова глобална реалност.

Това изтъква изпълнителният директор на МВФ Кристалина Георгиева в реч пред среща на Еврогрупата в Люксемборг.

Посочвайки, че индустриалната политика не може да бъде акцент в европейските политики, Георгиева посочва, че основната сила на Европа е единният пазар, тъй като в основата си Европа черпи своя просперитет, своята конкурентоспособност и своята пазарна мощ от своята сплотеност.

Имайки предвид тази основна истина, днес ще ви призова да поставите дискусиите относно ролята и състава на индустриалната политика в контекста на всеобхватна стратегия на високо ниво за производителност и конкурентоспособност“, се обръща Георгиева към аудиторията.

Според нея запазването и засилването на конкурентното предимство на Европа в лицето на подобни предизвикателства не изисква реактивен и разпокъсан подход, а добре обмислена, многостранна стратегия. „Индустриалната политика може да играе роля като малка част от тази стратегия, но нека подчертая: в този случай малкото – добре насочено и добре проектирано – е прекрасно“, отбелязва директорът на МВФ.

Тя обръща внимание на големи промени, които са в ход. По думите й много от геополитическите опасения са реални, затова икономическата сигурност всъщност има значение. Посочвайки, че само през миналата година е имало над 2600 мерки на индустриалната политика по целия свят, Георгиева изтъква, че повече от 70 процента са изкривявали търговията и често не е ясно дали са плод на добра икономическа обосновка.

Като цяло индустриалната политика може да бъде мощен инструмент, който в редки случаи може да бъде използван добре. Но не забравяйте, че историята е пълна с примери за неуспешни интервенции в индустриалната политика – подкрепата за British Leyland в Обединеното кралство, закъсалите корабостроители в Германия, Groupe Bull за компютри, произведени във Франция, BioValley в Малайзия, Solyndra в Съединените щати и списъкът може да продължи още. Според моя личен опит бившият съветски блок е една икономическа система, изградена около партийни функционери, решаващи как да разпределят спестяванията на хората. Знаем как свърши това“, коментира още Кристалина Георгиева

Тя представя три конкретни примера за случаи, в които индустриалната политика може да играе роля – 1) изменението на климата, 2) устойчивост на веригата за доставки и 3) стратегически обществени блага, сред които  секторите, свързани с отбраната.

Според Георгиева обаче индустриалната политика трябва да се използва разумно, без да се подкопава единния пазар, който е най-голямото постижение на ЕС – което дава на ЕС неговите икономии от мащаба и обхвата, неговата тежест на световната сцена.

Тя предупреждава и за външните ефекти на държавната помощ, която все още може да бъде оправдана от социална гледна точка за коригиране на пазарен провал и осигуряване на ползи в средносрочен план, но трябва да се внимава за потенциала за съпътстващи щети. По този начин в Европа дори повече, отколкото другаде, използвайте индустриалната политика с повишено внимание, препоръчва Георгиева.

Нека индустриалната политика не издига търговски бариери, които носят повече вреда, отколкото полза. Облагодетелстването на местни фирми чрез разчитане на тарифи, дискриминационни обществени поръчки или контрол за проверка на инвестициите е не само изкривяващо, то има тенденция да предизвиква отмъщение, което води до по-малко ефективно разпределение на ресурсите в световен мащаб“, коментира още директорът на МВФ.

Тя акцентира, че трябва да се минимизират изкривяванията на международната търговия. Затова е необходимо проектирането и предоставянето на национални мерки за държавна помощ да става по начини, които ограничават неблагоприятните последици и фискалното напрежение върху други държави-членки. Вашият съсед може да няма вашето фискално пространство, отбелязва управляващият директор на МВФ.

В заключение Георгиева обобщава: „бъдете щедри в защитата и изграждането на единния пазар. Бъдете скъперници в използването на индустриалната политика. Популяризирайте идеите на бъдещето, а не индустриите от миналото. Имайте цялостна стратегия за конкурентоспособност“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"