fbpx

Новите евросанкции ограничават използването на руския еквивалент на SWIFT

От Европейската комисия съобщават, че Съветът на ЕС е приел 14-ия пакет от санкции срещу Русия. Изтъква се, че последните мерки изпращат ясен и силен сигнал за единството на ЕС и подкрепата за Украйна.

Пакетът съдържа нови мерки, свързани с енергетиката, насочени към втечнения природен газ (LNG) и мерки, насочени към конкретни плавателни съдове.

Що се отнася до втечнения природен газ, пакетът забранява всички бъдещи инвестиции и износ за проекти за втечнен природен газ в процес на изграждане в Русия. Той също така ще забрани, след преходен период от 9 месеца, използването на пристанища на ЕС за трансбордиране на руски LNG. Освен това пакетът забранява вноса на руски LNG в определени терминали, които не са свързани с газопроводната мрежа на ЕС.

Отбелязва се, че за първи път ЕС приема мярка, насочена към конкретни плавателни съдове, участващи във войната на Русия срещу Украйна, които подлежат на забрана за достъп до пристанища и забрана за предоставяне на услуги. Сред набелязаните кораби има такива, които транспортират военно оборудване за Русия, откраднато украинско зърно и подкрепят развитието на руския енергиен сектор, например чрез транспортиране на LNG компоненти или трансбордиране на LNG. Тази мярка е насочена и към танкери, част от тъмния флот на Путин, които заобикалят петролните ценови тавани на ЕС и Г7, като същевременно възприемат измамни практики за корабоплаване при пълно незачитане на международните стандарти. В този първи кръг ЕС поставя 27 кораба в този списък, който може да се актуализира толкова редовно, колкото е необходимо, за да се отговори на непрекъснато променящото се участие на тези плавателни съдове, помагащи на Русия да води война срещу Украйна.

Освен това пакетът въвежда нови списъци, насочени към лица и компании, отговорни за действия, подкопаващи или застрашаващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна. Общо 116 – 69 физически лица и 47 юридически лица, подлежат на замразяване на активи, а в случая с физическите лица и на забрана за пътуване.

Днешният пакет значително засилва финансови санкции, като въвежда забрана за банки от ЕС извън Русия да използват системата за финансови съобщения SPFS, която е руският еквивалент на SWIFT. Той също така позволява на Съвета на ЕС да изготви списък на неруски банки от трети държави, свързани с такава система, на които ще бъде забранено да правят бизнес с оператори от ЕС. На последно място се въвежда забрана за транзакции с банки и доставчици на крипто активи в Русия и трети страни, които улесняват транзакциите в подкрепа на отбранително-промишлената база на Русия. Тези нови санкции ще ограничат способността на Кремъл да насочва средства за финансиране на военната си машина.

Една от ключовите цели на санкциите остава продължаване ограничаването на руските приходи чрез засилване ограниченията за износ на промишлени стоки и модерни технологии. Пакетът ограничава износа на девет допълнителни артикула с двойна употреба и модерни технологии (напр. микровълнови и антени усилватели, записващи устройства за полетни данни и превозни средства за всякакъв терен) и разширява забраните за износ на определени видове промишлени продукти, химикали, пластмаси, части за превозни средства и машинни стоки (5 милиарда евро износ на ЕС преди инвазията, през 2021 г.). Освен това износът, както и преносът на манганова руда вече са забранени.

Пакетът също така налага по-строги ограничения за износа на артикули с двойна употреба и модерни технологии към 61 субекта – установени в Русия (28) и в трети страни (33) – които са пряко или косвено свързани с военния комплекс на Русия и по този начин допринасят за подкрепата на нападателската война на Русия. Освен това пакетът разширява забраната за внос и на хелий, който генерира значителни приходи за Русия.

Тъй като Русия непрекъснато търси начини да заобиколи санкциите, ЕС преоцени и коригира своите стратегии. За допълнително ограничаване на способността на Русия за достъп до ограничени стоки и технологии, този пакет съдържа няколко мерки, предназначени да повишат съответствието на частния сектор, да подкрепят прилагането от страна на националните компетентни органи и да възпрепятстват заобикалянето на санкциите, включително чрез контрол на чуждестранните дъщерни дружества на оператори от ЕС.

Пакетът също така прецизира забраната за внос на руски диаманти, която вече беше договорена в 12-ия пакет от санкции. Пояснява се, че забраната не важи за диаманти, които са се намирали в ЕС или в трета страна (различна от Русия), или са били полирани или произведени в трета страна, преди забраната за руски диаманти да влезе в сила (т.нар. „дядовство“). Той също така позволява временен внос или износ на бижута, например за търговски панаири или ремонт.

Новият пакет включва мерки, които защитават демократични процеси в страните от блока и се борят с руската намеса, поради което се забранява на политически партии да получават финансиране от руската държава. Той също така включва мерки за укрепване на съществуващите транспортни ограничения, и по-специално забраната за полети и забраната за автомобилен транспорт.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"