fbpx

ЕС не е добре подготвен за евентуална газова криза

Европейският съюз не е достатъчно подготвен да преодолее бъдеща газова криза, въпреки че въвежда набор от мерки за прекратяване на зависимостта си от руската енергия, заявява Европейската сметна палата, цитирана от Ройтерс.

Енергийните доставки в Европа бяха преобърнати през 2022 г., когато бившият най-голям доставчик на газ Русия нахлу в Украйна и намали доставките на гориво, което накара ЕС да въведе извънредни политики за запълване на газови хранилища, намаляване на използването на газ и съвместно закупуване на газ.

Европа успя да избегне голям недостиг на газ по време на кризата, но не е ясно каква част от това може да се дължи на политиките на ЕС в сравнение с други фактори като меко зимно време и високи цени, каращи промишлеността да използва по-малко газ, се казва в доклад на ЕСП.

Координацията между Брюксел и страните от ЕС помогна да се създадат нови маршрути за доставка на газ, за да се избегнат недостига, а задължението на ЕС за страните да запълнят газовите хранилища на 90% преди зимата създаде пазарна сигурност, се посочва още в доклада.

Но одиторите са на мнение, че тези действия не са насочени в достатъчна степен към достъпността на газа, чиято цена скочи до над 300 евро ($322) за мегаватчас през август 2022 г. от около 50 евро за MWh година по-рано.

Комисията знаеше още през 2014 г., че спирането на руския газ ще има огромно въздействие върху цените, но никога не е моделирала ефектите му върху потребителите или индустрията“, отбелязва Жоао Леао, който ръководи одита, цитиран от агенцията.

От Сметната палата отчитат и други пропуски в подготовката на Европа за кризи в доставките, като обръщат внимание, че шест държави от ЕС са запазили опцията да прекратят доставките на газ за своите съседи при спешни случаи.

Докладът не коментира как планираното тази година изтичане на договора за транзита на руски газ за Европа през Украйна ще се отрази на енергийната сигурност на Европа. Но се посочва, че цялостната зависимост на ЕС от Русия е спаднала от 45% от общите доставки на газ през 2021 г. до около 15% миналата година.

Търсенето на газ в Европа се очаква да намалее, тъй като страните намаляват потреблението на изкопаеми горива, за да постигнат климатичните цели. Одиторите изтъкват, че ЕС изостава много от плановете си за изграждане на инфраструктура за улавяне на въглероден диоксид от емисиите от продължаващото изгаряне на газ.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"