fbpx

Рафинериите в САЩ пред двойно изпитание

Двойна заплаха – рекордни горещини и урагани – поставя на изпитание устойчивостта на рафинериите в САЩ през следващите седмици, повишавайки риска от изключително нестабилни цени на горивата в средата на пиковия туристически сезон, отбелязват анализатори, цитирани от Ройтерс.

Сезонът на ураганите в Атлантическия океан от юни до ноември е годишна заплаха за рафинериите в САЩ – най-големият пазар на горива в света. Половината от рафиниращия капацитет на страната с над 18 милиона барела на ден е разположен по крайбрежието на Персийския залив, силно податливо на тропически бури.

Рафинериите тази година може да се наложи да се подготвят за повече бури от обикновено. Синоптиците очакват до седем големи урагана през следващите месеци, двойно повече от средната годишна стойност от три големи атлантически урагана със скорост на вятъра над 111 мили в час.

В същото пвреме цените на петрола се понижиха в понеделник, след четирседмично повишение, тъй като притесненията за прекъсване на доставките намаляха поради надеждите за споразумение за прекратяване на огъня в Газа, потенциалното въздействие на урагана Берил върху доставките все пак задържа спада.

Фючърсите на суровия петрол Brent се понижиха с 42 цента, или 0,5%, до 86,12 долара за барел. Американският суров петрол West Texas Intermediate (WTI) беше 82,64 долара за барел, което е спад от 52 цента, или 0,63%.

Citgo Petroleum Corp намали производството на своята рафинерия Corpus Christi с производителност от 165 000 барела на ден и планира съоръжението да работина минимум по време на преминаването на тропическата буря Beryl над крайбрежието на Тексас. Най-големите пристанища в Тексас също затвориха операциите и корабния трафик в подготовка за Берил, който се очаква да се засили отново до ураган, преди да удари района рано в понеделник.

Интензивността и времето на Берил, който в един момент се превърна в най-ранния регистриран ураган от категория 5, сигнализира за предстоящ активен и разрушителен сезон, казва Нийл Кросби, пазарен анализатор на суров петрол в Sparta Commodities.

Ураганите остават най-голямата заплаха за цените на бензина“, изтъква анализаторът на GasBuddy Патрик Де Хаан. — „Няма по-добро напомняне за това от Берил“, отбелязва той.

Заповедите за евакуация преди бури могат да увеличат презапасяването и да повишат търсенето на гориво, причинявайки покачване на цените на бензина, дизела и други рафинирани продукти, казва Де Хаан.

През 2021 г. американските петролни и газови компании спряха добива на повече от 1,7 милиона барела петрол след урагана Айда.

Прекъсванията на около 1,5 милиона барела на ден в капацитета за производство и рафиниране на суров петрол могат да доведат до скок на цените на бензина с 25 до 30 цента, сочат изчисления на ЕIA, цитирани от Ройтерс.

В допълнение към ураганите, рафинериите тази година трябва да се борят с повече проблеми, свързани и със сериознатаа жега. Последната месечна прогноза за температурата в САЩ предвижда над средните температури в големи части на САЩ през юли, обикновено най-горещият месец.

Прекомерните температури имат свръхголеми ефекти върху веригите за доставка на стоки, включително петрол и горива, изтъкнаха анализатори от JPMorgan миналия месец. Екстремните горещини през миналата година доведоха до намаление с 500 000 барела на ден в производството на рафинирани продукти от Персийския залив, припомнят анализаторите от JPM.

Надежда е фактът, че сериозният сезон на поддръжка по-рано тази година позволи на рафинериите в САЩ да предприемат големи подобрения и да извършат сериозна поддръжка, която многократно беше отлагана поради нарастващото търсене след пандемията и прекъсвания на доставките.

Запасите от бензин в САЩ са се увеличили с около 4 милиона барела от началото на април – до близо 231,7 милиона барела към 28 юни, в съответствие със средната сезонна стойност за последните пет години, с изключение на 2020 г.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"