fbpx

Компании в цяла Европа съкращават работни позиции

Високите нива на инфлация и въздействието на войната в Украйна принудиха компаниите в цяла Европа да замразят наемането или да съкратят работни места.

Ройтерс обобщава част от съкращенията, обявени от началото на април:

БАНКИ

TSB: Британската банка, собственост на испанската Sabadell настоява за съкращаване на 250 работни места и закриване на 36 клона.

ИНДУСТРИЯ И ИНЖЕНЕРИНГ

METSO: Финландският производител на минно оборудване заяви на 6 май, че планира да преструктурира бизнеса си с оборудване за минерали, което го накара да съкрати около 240 позиции в световен мащаб.

THYSSENKRUPP: Германската стоманодобивна група заяви на 24 април, че ще освободи 450 служители в отдела за търговия с материали Schulte.

UMICORE: Белгийската група за рециклиране на метали планира намаляване на позициите с 14% до 2027 г. в германския си бизнес с автомобилни катализатори.

PKP Cargo: Най-голямата компания за товарни превози в Полша заяви на 3 юли, че планира да съкрати до около 30% от своите служители.

ТЪРГОВИЯ НА ДРЕБНО И ПОТРЕБИТЕЛСКИ СТОКИ

CASINO: Френската верига супермаркети заяви на 24 април, че ще съкрати между 1293 и 3267 позиции, за да подобри финансовото си състояние.

HALEON: Британската компания за потребителско здравеопазване заяви на 30 април, че ще затвори производствения си обект в Обединеното кралство през следващите две години, което ще засегне 435 работни места.

TED BAKER: Търговецът на дребно заяви на 8 април, че ще затвори 15 магазина във Великобритания, което ще доведе до загуба на близо 250 работни места.

UNILEVER: Гигантът за потребителски стоки планира да съкрати една трета от всички офис позиции в Европа до края на 2025 г.

ТЕХ

ТЕLENOR: Телекомуникационната група заяви на 3 април, че нейното норвежко звено ще освободи около 100 служители и ще съкрати временния персонал.

VODAFONE ИСПАНИЯ: Придобит наскоро от Zegona Communications планира за съкращаване на до 1200 работни места, или малко над една трета от работната сила.

DYSON: Производителят на прахосмукачки ще съкрати около 1000 работни места във Великобритания като част от глобално преструктуриране.

ФАРМАЦИЯ

INDIVIOR: Производителят на лекарства заяви на 9 юли, че ще съкрати около 130 работни места след преустановяването на продажбите на неговото лекарство за шизофрения Perseris.

BAYER: Висш изпълнителен директор на фармацевтичния отдел на Байер обяви на 26 юни, че групата ще продължи да съкращава мениджърски позиции през тази година, като планира съкращения в Германия, Япония, Великобритания, Белгия и Холандия като част от вътрешната реорганизация на компанията.

CUREVAC: Базираната в Германия фармацевтична компания заяви на 3 юли, че ще уволни около 30% от работната си сила като част от своето преструктуриране.

NOVARTIS: Швейцарският производител на лекарства ще съкрати до 680 работни места в своята организация за развитие.

ДРУГИ

MANCHESTER UNITED: Клубът от английската Висша лига предлага съкращаване на около 250 работни места като част от програма за съкращения в целия клуб.

BASF: Германската химическа компания заяви на 11 април, че обмисля съкращения в своя обект Harjavalta във Финландия.

BOUYGUES IMMOBILIER: Подразделението за недвижими имоти на Bouygues ще съкрати 225 работни места в звеното си за развитие на имоти във Франция, съобщи на 8 април.

BP: Петролната компания съкрати повече от една десета от работната сила – над 100 работни места – в своя бизнес за зареждане на EV.

INTRUM: Шведският събирач на дългове обяви на 24 април, че неговите мерки за намаляване на разходите ще включват съкращаване на „няколкостотин“ служители.

SCHIBSTED: Норвежката група за малки обяви ще съкрати около 250 работни места в скандинавския регион.

SIEMENS GAMESA: Подразделението за вятърни турбини планира да съкрати 4100 работни места, или около 15% от работната си сила.

UPM-KYMMENE: Финландската група заяви на 29 май, че ще затвори фабрика за вестникарска хартия и машина за фина хартия в Германия, което ще засегне 345 работни места.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"