fbpx

Как изменението на климата подхранва ураганите

Бурята Деби връхлетя района на Биг Бенд във Флорида в понеделник като ураган от категория 1, част от това, което синоптиците на правителството на САЩ прогнозираха, че може да бъде изключително натоварен сезон на ураганите в Атлантическия океан през 2024 г.

Деби, четвъртата посочена буря за сезона, се очакваше да донесе дни на проливен дъжд и катастрофални наводнения в югоизточната част на САЩ. Миналата година ураганът Идалия, който за кратко придоби сила от категория 4, също удари района на Биг Бенд, причинявайки щети за милиарди долари.

Учените казват, че изменението на климата помага за подхранването на по-силни, по-разрушителни урагани. Анализ на Ройтерс обобщава как и защо се случва това….

Изменението на климата влияе ли на ураганите?

Да, изменението на климата прави ураганите по-влажни, по-ветровити и като цяло по-интензивни. Има и доказателства, че кара бурите да се движат по-бавно, което означава, че те могат да изхвърлят повече вода на едно място.

Ако не бяха океаните, планетата щеше да е много по-гореща поради изменението на климата. Но през последните 40 години океанът е погълнал около 90% от затоплянето, причинено от емисиите на парникови газове. Голяма част от тази океанска топлина се съдържа близо до повърхността на водата. Тази допълнителна топлина може да подхрани интензивността на бурята и да предизвика по-силни ветрове.

Изменението на климата може също да увеличи количеството на валежите, причинени от буря. Тъй като по-топлата атмосфера може също да задържа повече влага, водните пари се натрупват, докато облаците се разкъсат, предизвиквайки проливен дъжд.

По време на сезона на ураганите в Атлантическия океан през 2020 г. — един от най-активните досега — изменението на климата увеличи почасовите нива на валежите при бури с ураганна сила с 8%-11%, според проучване от април 2022 г. в списание Nature Communications.

Светът вече се е затоплил с 1,1 градуса по Целзий над средното за прединдустриалния период. Учените от Националната администрация за океаните и атмосферата на САЩ (NOAA) очакват, че при затопляне с 2C скоростта на ураганния вятър може да се увеличи с до 10%.

NOAA също прогнозира, че делът на ураганите, които достигат най-интензивните нива – категория 4 или 5 – може да нарасне с около 10% през този век. Към днешна дата по-малко от една пета от бурите са достигнали тази интензивност от 1851 г. насам.

Как иначе изменението на климата влияе на бурите?

Типичният „сезон“ на ураганите се измества, тъй като затоплянето на климата създава благоприятни условия за бури през повече месеци от годината. А ураганите връхлитат сушата в региони далеч извън историческата норма.

В САЩ, Флорида преживява най-много урагани, достигащи сушата, с повече от 120 директни удара от 1851 г. насам, според NOAA. През последните години обаче някои бури достигат пикова интензивност и поразяват сушата по-на север, отколкото в миналото. Тази тенденция е тревожна за градове със средна ширина като Ню Йорк, Бостън, Пекин и Токио, където „инфраструктурата не е подготвена“ за подобни бури, казва ученият Алисън Уинг от Държавния университет на Флорида.

Ураганът Санди, макар и само буря от категория 1, беше четвъртият най-скъп ураган в САЩ в историята, причинявайки загуби в размер на 81 милиарда долара, когато удари североизточното крайбрежие през 2012 г.

Що се отнася до времето, активността на ураганите е обичайна за Северна Америка от юни до ноември, достигайки своя връх през септември – след лятно натрупване на условия като топла вода.

Въпреки това, първите назовани бури, достигнали сушата на САЩ, сега го правят повече от три седмици по-рано, отколкото през 1900 г., измествайки началото на сезона през май, според проучване, публикуван през август в Nature Communications.

Ураганът Берил, който се формира в Атлантическия океан през юни, беше най-ранната регистрирана буря от категория 5.

Същата тенденция изглежда се проявява в Бенгалския залив в Азия, където от 2013 г. насам циклоните се формират по-рано от обикновено – през април и май – преди летния мусон, според проучване от ноември 2021 г. в Scientific Reports.

Как се формират ураганите?

Ураганите се нуждаят от две основни съставки – топла океанска вода и влажен въздух. Когато топлата морска вода се изпари, нейната топлинна енергия се пренася в атмосферата. Това засилва силата на ветровете на бурята. Без него ураганите не могат да се засилят и ще изчезнат.

Циклон, тайфун, ураган – каква е разликата?

Въпреки че технически са едно и също явление, тези големи бури получават различни имена в зависимост от това къде и как са се образували.

Бурите, които се образуват над Атлантическия океан или централната и източната северна част на Тихия океан, се наричат „урагани“, когато скоростта на вятъра им достигне най-малко 74 mph (119 kmph). До този момент те са известни като „тропически бури“.

В Източна Азия силните, завихрящи се бури, които се образуват над северозападната част на Тихия океан, се наричат „тайфуни“, докато „циклоните“ се появяват над Индийския океан и Южния Пасифик.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"