fbpx

Въглеродните емисии от AI и крипто растат и данъчната политика може да помогне

Какво е общото между крипто активите и изкуствения интелект? И двете са жадни за власт, изтъква анализ, публикуван в блога на Маждународния валутен фонд...

Поради електричеството, използвано от високомощно оборудване за „копаене“ на крипто активи, една биткойн транзакция изисква приблизително същото количество електричество, което средният човек в Гана или Пакистан консумира за три години. Заявките на ChatGPT изискват 10 пъти повече електроенергия от търсенето в Google, поради електроенергията, консумирана от центровете за данни с изкуствен интелект.

Както показва графиката на фонда, крипто копаене и центрове за данни заедно представляват 2 процента от световното търсене на електроенергия през 2022 г. И този дял вероятно ще се покачи до 3,5 процента след три години, според оценките на МВФ, базирани на прогнози от International Energy агенция. Това би било еквивалентно на текущото потребление на Япония, петият по големина потребител на електроенергия в света.

МВФ

Въздействието на тези дейности върху климата – независимо от техните социални и икономически ползи – е причина за безпокойство. Скорошен работен документ на МВФ установи, че крипто копаенето може да генерира 0,7 процента от глобалните емисии на въглероден диоксид до 2027 г. Разширяването на анализа до центрове за данни (въз основа на оценки на IEA) означава, че техните въглеродни емисии могат да достигнат 450 милиона тона до 2027 г., или 1,2 процента от целият свят общо.

Данъчната система е един от начините да се насочат компаниите към ограничаване на емисиите. Според оценките на МВФ пряк данък от $0,047 на киловатчас би накарал индустрията за копаене на крипто да ограничи своите емисии в съответствие с глобалните цели. Ако вземем предвид и въздействието на замърсяването на въздуха върху местното здраве, тази данъчна ставка ще се повиши до $0,089, което означава 85-процентно увеличение на средната цена на електроенергията за миньорите. Такъв налог би увеличил годишните приходи на правителството от 5,2 милиарда долара в световен мащаб и би намалил годишните емисии със 100 милиона тона (около сегашните емисии на Белгия).

За центровете за данни целевият данък върху тяхното потребление на електроенергия ще трябва да бъде определен на $0,032 на киловатчас или $0,052, включително разходите за замърсяване на въздуха. Това е малко по-ниско, отколкото за крипто, тъй като центровете за данни обикновено са на места с по-екологично електричество. Това може да събере до 18 милиарда долара годишно.

Ситуацията днес е обратната: много центрове за данни и крипто копачи се радват на щедри данъчни облекчения и стимули върху доходите, потреблението и имуществото. Като се имат предвид екологичните щети, липсата на значителна заетост и натискът върху електрическата мрежа (вероятно повишаване на цените за домакинствата и намаляване на търсенето за използване на други стоки с ниски емисии, като електрически превозни средства), нетните ползи от тези специални данъчни режими са в най-добрия случай неясни.

Политически стимули

От друга страна, AI приложенията могат да доведат до по-интелигентно и по-ефективно използване на енергията, което според някои може да помогне за облекчаване на търсенето на електроенергия. Правилните политики все още могат да стимулират разработването на AI приложения с положителни социални последици, като същевременно се справят с щетите върху околната среда.

За политиците широката цена на въглерода, координирана между страните, би била най-добрият начин за ограничаване на емисиите, защото би насърчила намаленото потребление на изкопаеми горива, по-чистите източници на енергия и подобрената енергийна ефективност. За да ограничат глобалното затопляне до 2 градуса, страните ще трябва да въведат допълнителни мерки, еквивалентни на повишаване на цената на въглерода до 85 долара за тон до 2030 г.

При липса на глобална цена на въглерода, целенасочените мерки биха могли да насърчат крипто копачите и центровете за данни да използват по-енергийно ефективно оборудване и дори може да мотивират приемането на по-малко енергоемко крипто копаене. Допълването на данъците върху електроенергията с кредити за нулеви емисии, двустранни споразумения за закупуване на електроенергия и потенциални сертификати за възобновяема енергия също биха помогнали.

Трансграничната координация също остава важна, тъй като по-строгите мерки на едно място биха могли да насърчат преместването към юрисдикции с по-ниски стандарти.

Тъй като възможностите за ограничаване на покачващите се температури бързо се затварят, разширяването на възобновяемите енергийни източници и приемането на подходяща цена на въглерода са спешно необходими. Междувременно целеви мерки, включително данъчно облагане, могат да помогнат за смекчаване на нарастващите емисии от крипто копаене и центрове за данни.

Y29uc29sZS5sb2coImxvZzEiKTs=




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"