fbpx

Трудното преодоляване на неравенството в разпределяне на богатството

Как се разпределя богатството в отделните държави и какъв е мащабът на тези различия? На този въпрос изданието Visual Capitalist отговаря чрез графика, показваща неравенството в богатството по страни през 2023 г. въз основа на данни от UBS.

Един често срещан начин за измерване на разпределението на богатството в дадена страна е коефициентът Джини. В този индекс резултати, близки до нула, показват по-равномерно разпределение на богатството, докато резултат от 100 показва, че един човек държи цялото богатство.

Южна Африка се класира най-високо, като 10% от населението контролира приблизително 80% от богатството на страната. През последните 15 години в страната неравенството в богатството се увеличава. Безработицата се повишава до 32% спрямо 20% през 2008 г., докато БВП на глава от населението, коригиран спрямо инфлацията, намалява. Въпреки че апартейдът остана в миналото, расата все още е ключов фактор за различията в доходите.

Първите 10 държави от общо 29 по неравено разпределение на богатството, източник: Visual Capitalist

На второ място е Бразилия, страна, в която най-богатите 10% контролират половината от богатството на нацията. Между 2023 г. и 2024 г. броят на милиардерите в страната скочи от 51 на 64, което прави Бразилия дом на десетия най-голям брой милиардери в света.

Въпреки че е социалдемократична страна, Швеция се нарежда на пето място в класацията. Страната има едни от най-високите нива на милиардери на глава от населението – един на 250 000 души. За сравнение, в САЩ има приблизително един на 500 000 души. Двигател на тази концентрация на богатство е процъфтяващият технологичен сектор на страната, който е създал над 40 компании за еднорози, като Spotify и Skype, през последните две десетилетия.

Вижда се, че и в САЩ неравенството в богатството е спаднало незначително от 2008 г. насам. Подобна тенденция на намаляване на неравенството в богатството може да се види в други европейски нации, включително Германия, Швейцария и Австрия в допълнение към Южна Корея и Хонконг.

Като тенденция в развитите страни, разликата в богатството намалява от 2008 г. насам, тъй като средната класа отбелязва по-бързи печалби от тези в по-високите класове на богатство.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"