fbpx

Държавите инвестират все повече в термоядрения синтез

През последните дванадесет месеца частните фондове, които се отделят за развитието на термоядрения синтез са нараствали с по-бавни темпове, отколкото през последните години. За сметка на това много правителства предпочитат да подкрепят директно частни компании, които искат да използват механизмите на реакциите протичащи в нашето Слънце, отбелязва репортаж на latribune.fr.

7,1 милиарда долара. Това е общата инвестиция, направена до момента в частни компании, които се надяват да пуснат в експлоатация електроцентрали, работещи на основата на ядрения синтез, сочи последния годишен доклад на Асоциацията на термоядрената индустрия (FIA). През последните дванадесет месеца тези инвестиции са достигнали около 900 милиона долара. Тази сума е по-малка в сравнение с предходната година, когато надхвърли границата от милиард долара.

Ръст на публичните инвестиции с 57%

Ако частните инвеститори проявяват по-голяма предпазливост към тези млади компании, които желаят да възпроизведат реакциите, протичащи на Слънцето и на вездите, това обаче не е случаят с правителствата, които изглежда искат да компенсират забавянето, наблюдавано в частната сфера. Според същия доклад публичните средства, отпуснати на тези компании, са се увеличили с 57% през последните дванадесет месеца, достигайки 426 милиона долара. През този период те представляват почти половината от средствата, събрани от 45-те компании, работещи за изграждането на термоядрена електроцентрала в света, 25 от които са в Съединените щати. Сред тези 45 компании 16 в момента са ангажирани в публично-частно партньорство, което включва споделяне на разходите за развойна дейност с публичните власти, се посочва още в проучването.

За разлика от ядреното делене, на което се основават всички действащи атомни електроцентрали на планетата, ядреният синтез не се състои в разбиване на тежки уранови ядра за освобождаване на енергия, а в сливане на две изключително леки за създаване на по-тежък елемент. По-конкретно, при свързването на деутерий и тритий се получава хелий и се отделя един неутрон. Тази реакция трябва да направи възможно генерирането на огромни количества енергия под формата на топлина, която след това може да се трансформира в електричество с помощта на една турбина.

Нарастващ интерес на правителствата

Ядреният синтез поражда огромни надежди, защото ако човек знае как да го контролира, този източник на енергия ще отговаря на всички условия: произведената електроенергия ще бъде в почти неограничени количества, ще бъде без въглерод и безопасна и ще произвежда много малко радиоактивни отпадъци, които имат дълъг период на разпадане. Все още обаче трябва да бъдат отключени много научни, технологични и икономически ключалки.

Това увеличение на публичните инвестиции отразява не само повишения интерес от страна на националните правителства, но също така e показател за стратегическия избор, направен от все по-голям брой от тях да считат, че частните компании, а не държавните инициативи, ще разработят пилотните проекти, показвайки, че термоядреният синтез е жизнеспособен източник на енергия“, коментира Андрю Холанд, ръководител на асоциацията.

През последните месеци няколко правителства споделиха желанието си да заложат на публично-частни партньорства за създаването на условия за развитието на ядрения синтез и за поставянето му под контрол с цел изграждането и пускането в експлоатация на електроцентрала, базирана върху него. Това е случаят с правителството на Южна Корея, което планира да инвестира повече от 850 милиона долара през следващото десетилетие за разработване на компонентите на този тип реактори от ново поколение, като за целта ще разчита на помощта на частни компании, университети и изследователски центрове. „Ако развитието на технологията се увенчае с успех, то се надява да построи малък пилотен реактор от 100 мегавата през 30-те години и да започне да го експлоатира през следващото десетилетие“, съобщава местната преса.

Германия е на стартовата линия

В Съединените щати Министерството на енергетиката оказва подкрепа на осем компании от сектора в размер на 50 милиона долара за първите 18 месеца в рамките на петгодишна програма, насочена към разработването на бъдещите електроцентрали. С развитието на процеса ще бъдат деблокирани други публични средства , които ще бъдат допълнени от частни фондове. Япония също стартира програма, наречена „Moonshot“, насочена към подпомагането на компаниите от сектора.

На Стария континент Германия, която твърдо се противопоставя на деленето на атома, залага на ядрения синтез и има три компании в този сектор, най-много в Европейския съюз. За да ускори процеса, през март тя създаде програма, наречена „Синтез 2040“, чрез която планира да предоставя до 100 милиона евро годишно на разположение на тези компании. „Искаме да изградим система на термоядрената енергетика, базирана на индустрията, стартиращите компании и науката, за да построим възможно най-скоро термоядрена електроцентрала в Германия“, обясни по този повод германският министър на научните изследвания Бетина Щарк-Вацингер.

Франция изостава

От своя страна френското правителство, което силно се ангажира с възраждането на ядрената енергетика чрез деленето на атома, изглежда че изостава по въпросите на ядрения синтез. Франция всъщност няма програма за финансиране, специално предназначена за тази технология. Стартъпът Renaissance Fusion, единствената частна организация в страната, работеща по това предизвикателство, все пак се възползва от публични субсидии за разработването на иновативни проекти за реактори използващи ядреното делене.

90% от 45-те компании, анкетирани в доклада, смятат, че ядреният синтез ще осигури електроенергия в мрежата до края на 30-те години. 70% от тях дори смятат, че този ключов етап ще бъде преминат до 2035 г. Това са прекалено амбициозни, дори неосъществими цели според много аблюдатели. Освен техническите предизвикателства, въпросът за финансирането ще бъде от решаващо значение.

Ако средствата, инвестирани в частните компании работещи в сферата на термоядрения синтез, се увеличават само с 1 милиард долара годишно през следващото десетилетие, секторът няма да постигне тези цели“, предупреждава Андрю Холанд.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"